Με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και την ισχυροποίηση της ανάπτυξης να αποτελούν τα κρίσιμα ζητούμενα για την οικονομία και ως εκ τούτου προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, πήγε σήμερα στο Μαξίμου για συνάντηση με τον πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Την πόρτα του Μαξίμου ο διοικητής της ΤτΕ είχε να περάσει 3,5 χρόνια, αφού η σχέση του Γ.Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν καλή, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι η κακή αυτή σχέση στοίχισε στην οικονομία.

Στο επίκεντρο της συζήτησης στο Μαξίμου βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, το ζήτημα των κόκκινων δανείων, αλλά και οι εξελίξεις γενικά στην οικονομία, με τους συμμετέχοντες να συμφωνούν στην αναγκαιότητα εξασφάλισης σημαντικής μεταρρυθμιστικής ορμής, αλλά και εύρεσης δημοσιονομικού χώρου για κινήσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Σε ότι αφορά το καυτό θέμα των κόκκινων δανείων συμφωνήθηκε να αξιοποιηθούν συνδυαστικά οι δύο προτεινόμενες λύσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα κοινά συμπεράσματα

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου, για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Κοινό συμπέρασμα, τονίζεται στην ανακοίνωση, υπήρξε ότι:

1. Οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση φέρνουν ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του προγράμματός της.

2. Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει συνδυαστικά τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Πλήρης απάλειψη των capital control

Αμέσως μετά τη συνάντηση, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας είπε, μεταξύ άλλων, στους δημοσιογράφους: «Θα εισηγηθούμε την πλήρη απάλειψη των capital controls το συντομότερο δυνατόν. Για τα κόκκινα δάνεια υπάρχουν δυο λύσεις στο τραπέζι και η κυβέρνηση θα επιλέξει την καλύτερη».

Επίσης, είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τον θεσμικό της ρόλο θα σταθεί αρωγός στο έργο της κυβέρνησης.

«Μιλήσαμε για το τραπεζικό σύστημα και τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και στην ελληνική οικονομία γενικά», είπε ο κ. Στουρνάρας. Συμφωνήσαμε ότι το τραπεζικό σύστημα πηγαίνει καλά και χρειαζόμαστε συστημικές λύσης και όλα τα όπλα που υπάρχουν στο τραπέζι. Η κυβέρνηση θα διεκδικήσει όλες οι εφικτές λύσεις να εφαρμοστούν» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος είπε ακόμα ότι όσον αφορά στην οικονομία συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις ότι η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο για να κάνει μεταρρυθμίσεις για να έχουμε υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης απ’ ότι είχαμε μέχρι τώρα.