Πρόκληση προς τον μελλοντικό συντηρητικό πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να προκηρύξει νέο δημοψήφισμα για το Brexit απηύθυνε σήμερα Τρίτη ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν διευκρινίζοντας παράλληλα ότι σε περίπτωση τέτοιας ψηφοφορίας από την πλευρά του θα κάνει προεκλογική εκστρατεία υπέρ της παραμονής της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διευκρινίζει τι στάση θα τηρήσει ως προς το Brexit σε περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ούτε αν το Εργατικό Κόμμα υπολογίζει να μπει σε μία τέτοια εκλογική κούρσα διατηρώντας την θέση υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε ανακοίνωσή του που στάλθηκε με email στα μέλη του κόμματος, ο Κόρμπιν δηλώνει ότι «όποιος και να είναι ο νέος πρωθυπουργός, θα πρέπει να έχει το θάρρος να θέσει την συμφωνία του ή την απουσία συμφωνίας (διαζυγίου με την ΕΕ) στην δοκιμασία της λαϊκής ψήφου… Υπό αυτές τις συνθήκες, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το Εργατικό Κόμμα θα κάνει εκστρατεία υπέρ της παραμονής (στην ΕΕ) απέναντι σε «μη συμφωνία» ή σε μία συμφωνία που δεν προστατεύει την οικονομία και την απασχόληση».

Τα συνδικάτα δημοσίευσαν χθες Δευτέρα ανακοίνωση με την οποία προτείνουν για το Εργατικό Κόμμα να επιδιώξει να διαπραγματευθεί μία δική του συμφωνία, καλύτερη από την συμφωνία του Brexit και στην συνέχεια να θέσει αυτήν την συμφωνία προς έγκρισιν στους ψηφοφόρους. Δεν διευκρινίζουν ωστόσο ποια κατεύθυνση θα έχει η εκστρατεία του Εργατικού Κόμματος για το Brexit σε περίπτωση που γίνει αυτό.

Ο Κόρμπιν υπερασπίζεται στην επιστολή του την θέση του Εργατικού Κόμματος κατά τα τρία τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι ήταν σωστό να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, παραδέχεται ωστόσο ότι το θέμα του Brexit ήταν διχαστικό τόσο στις περιφέρειες όσο και στις τάξεις του Εργατικού Κόμματος.

Το κόμμα δέχεται ισχυρές πιέσεις από την άνοδο των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών από τις ευρωεκλογές και μετά και είχε ήδη μεταβάλει την θέση του καλώντας τους κυβερνώντες Τόρις να θέσουν τη συμφωνία τους σε δημοψήφισμα. Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι σε περίπτωση τέτοιου δημοψηφίσματος, το Εργατικό Κόμμα θα κάνει καμπάνια υπέρ του Remain.

Στην σημερινή του επιστολή, ο Κόρμπιν κάνει την εκτίμηση ότι «κανένα αποτέλεσμα για το Brexit» δεν θα επιτρέψει την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων και του επιπέδου ζωής των Βρετανών και ζήτησε για άλλη μία φορά την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για να τον τερματισμό «εννέα ετών λιτότητας» που έχει οδηγήσει σε μία χώρα «ρημαγμένη από τις ανισότητες και την άνοδο των φτώχειας».

Πηγή: ΑΠΕ, με πληροφορίες από τον Guardian

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από