Η αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι της επιβλήθηκε πρόστιμο 183 εκατομμυρίων στερλινών (204 εκατομμυρίων ευρώ) από το βρετανικό οργανισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων ICO, μετά την κλοπή δεδομένων από εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της πέρσι.

«Μείναμε κατάπληκτοι και απογοητευμένοι από τα αρχικά συμπεράσματα του ICO» ανέφερε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής, Άλεξ Κρουζ, σε ανακοίνωση.

«Η British Airways αντέδρασε γρήγορα στην εγκληματική ενέργεια της κλοπής των δεδομένων των πελατών της. Δε διαπιστώσαμε καμιά δραστηριότητα απάτης στους λογαριασμούς που επλήγησαν από την κλοπή αυτήν» πρόσθεσε.

Ο Γουίλι Γουόλς, γενικός διευθυντής της IAG, της μητρικής εταιρείας της British Airways, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διαπραγματευτεί με τον ICO για το θέμα αυτό και να ασκήσει έφεση.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018 η British Airways είχε αποκαλύψει ότι επλήγη από μια κυβερνοεπίθεση, έπειτα από ένα κενό στο σύστημα πληροφορικής. Στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν κλαπεί οικονομικά δεδομένα που, σύμφωνα με την εταιρεία, μπορεί να αφορούσαν 380.000 τραπεζικές κάρτες.

Στα τέλη Οκτωβρίου η εταιρεία είχε διευκρινίσει ότι 244.000 πελάτες είχαν πράγματι πληγεί. Οι πληροφορίες που είχαν κλαπεί περιελάμβαναν το όνομα, τη διεύθυνση, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πελατών και κυρίως τα δεδομένα τραπεζικών καρτών, δηλαδή τον αριθμό, την ημερομηνία λήξης και τον τριψήφιο κωδικό ασφαλείας.

Πάντα στα τέλη Οκτωβρίου η British Airways είχε προσθέσει ότι και από άλλους 185.000 πελάτες είχαν κλαπεί τα οικονομικά δεδομένα μεταξύ της 21ης Απριλίου και της 28ης Απριλίου, δηλαδή πολύ νωρίτερα σε σχέση με τη γνωστή μέχρι τότε ημερομηνία της κυβερνοεπίθεσης.

Το ποσό του προστίμου που επιβλήθηκε από τον ICO -ακριβώς 183.390 εκατομμύρια στερλίνες (204 εκατομμύρια ευρώ)- αντιπροσωπεύει το 1,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών της British Airways το 2017.

Η British Airways είχε υποσχεθεί το Σεπτέμβριο αποζημιώσεις για τους ταξιδιώτες που επλήγησαν οικονομικά. Επανέλαβε, ωστόσο, τη Δευτέρα ότι δεν έχει πληροφορηθεί για καμιά κλοπή χρημάτων από τους πελάτες που επλήγησαν από αυτήν την κυβερνοεπίθεση.

Η συγκεκριμένη κλοπή δεδομένων, καταστροφική για την αξιοπιστία του αερομεταφορέα, είχε προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, αφού δεν ήταν αυτό το πρώτο της πρόβλημα στο σύστημα πληροφορικής: μια πολύ μεγάλη βλάβη είχε σημειωθεί στα συστήματά της το Μάιο του 2017 λόγω ενός προβλήματος στην ηλεκτροδότηση.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)