Τις αιτίες που οδηγούν -όπως όλα δείχνουν- στην βαριά ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις εθνικές εκλογές της Κυριακής καταγράφει η γαλλική εφημερίδα «Les Echos», η οποία τονίζει ότι ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος δεν του συγχώρησε τη μεταστροφή του 2015, όταν δηλαδή, αποδέχθηκε ένα σχέδιο λιτότητας για να μην έρθει σε αντίθεση με τους δανειστές της Ελλάδας.

Σε άρθρο του Ζακ Ιμπέρ Ροντιέ στην εφημερίδα, τονίζεται πως η μεσαία τάξη εγκατέλειψε τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί φορολογήθηκε βαριά και δεν έχει επωφεληθεί από την οικονομική ανάπτυξη.

Επιπλέον, τα περισσότερα κοινωνικά μέτρα των τελευταίων μηνών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού, «ήρθαν πολύ αργά και δεν ήταν αρκετά», τονίζεται στο δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα σήμερα του δίνει (σ.σ.: του κ. Τσίπρα) ένα πολιτικό μάθημα», αναφέρει ο Ροντιέ για να προσθέσει: «Έτσι, ο λαϊκισμός που ενσαρκώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, μπόρεσε να καταλάβει την εξουσία καταγγέλλοντας φύρδην μίγδην το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις ελίτ. Αλλά η σκληρή πραγματικότητα, αυτή της εξουσίας, επιβλήθηκε γρήγορα, υπερισχύοντας έναντι των ευχολογίων. Αυτό είναι που κατάλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, έστω και αν σήμερα πληρώνει το πολιτικό κόστος».

«Το άλλο μάθημα», συνεχίζει το άρθρο, «είναι ήδη γνωστό. Όπως συνέβη στη Γερμανία με τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με τους νόμους του Χαρτζ ή στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον Τόνι Μπλερ και τον ορισμό του τρίτου δρόμου, η αριστερά – στην περίπτωση της Ελλάδας, η άκρα Αριστερά – είναι σε θέση να περάσει φιλελεύθερα μέτρα χωρίς να προκαλέσει μεγάλα κοινωνικά κινήματα. Τέλος, τελευταίο μάθημα: η υπερβολική δημαγωγία δεν αποδίδει για πολύ».