Στο παρά ένα των εκλογών, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς θυμήθηκε ότι είχε αναλάβει να «εκκαθαρίσει» τον ΟΑΣΘ και προχώρησε σε αγωγή εις βάρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Αυτοκινητιστών Θεσσαλονίκης «Ηρακλής», ζητώντας αποζημίωση άνω των 85 εκατ. ευρώ. Περήφανος για το έργο, δε, που επιτελεί στον Οργανισμό, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να τον εγκαταλείψει ούτε κι αν αλλάξει η κυβέρνηση.

Δεν φεύγει…

Σύμφωνα με το voria.gr, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, ο Στέλιος Παππάς δήλωσε: «Η εκκαθάριση είναι ανεξάρτητη από τα φυσικά πρόσωπα» και διερωτήθηκε «ποιος έχει το ηθικό δικαίωμα να καθαιρέσει εκκαθαριστή;»

«Ο εκκαθαριστής είναι πάνω από 6 χρόνια και παίρνει μισθούς απίστευτους» συμπλήρωσε, κάνοντας έμμεσα έτσι σύγκριση με την αμισθί εργασία που έχει αναλάβει ο ίδιος στον Οργανισμό.

«Ήμασταν διοίκηση εκκαθάρισης από την αρχή, επειδή όμως δεν μπορούσε αυτομάτως να σταματήσει η λειτουργία του Οργανισμού, είμαστε σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Έχουμε μπει πια στο τελευταίο στάδιο» πρόσθεσε.

Αγωγή και αποζημίωση 85 εκατ. ευρώ

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αγωγή εις βάρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Αυτοκινητιστών Θεσσαλονίκης «Ηρακλής» για υπερβολική χρηματοδότηση από το Δημόσιο και υπερβολική αποτίμηση μισθωμάτων κατέθεσε στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών η διοίκηση του ΟΑΣΘ, ζητώντας αποζημίωση ύψους άνω των 85 εκατ. ευρώ συνολικά.

Σε συνέχεια της προσφυγής στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των διαδικασιών της εκκαθάρισης του Οργανισμού και σε περίπτωση που η ευρωπαϊκή απόφαση είναι σύμφωνη με όσα έχει καταγγείλει η διοίκηση, η τελευταία ζητεί να διαταχθεί η συντηρητική κατάσχεση της ακίνητης και κινητής περιουσίας του συνεταιρισμού έως το ποσό των 76,307 περίπου εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της διοίκησης, Στέλιο Παππά, τα χρήματα αυτά αφορούν το 80% των εισφορών του συνεταιρισμού από τη δημόσια χρηματοδότηση που λάμβανε ο ΟΑΣΘ από το 2010 έως το 2016, την ώρα που το εύλογο κέρδος των εν λόγω εισφορών ανερχόταν στο υπόλοιπο 20%. Με το ίδιο δικόγραφο, η διοίκηση ζητεί να απαγορευθεί κάθε μεταβολή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του συνεταιρισμού μέχρι την έκδοση της απόφασης από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν επί της καταγγελίας που έχει καταθέσει, καθώς και να προσκομισθεί έγγραφο από τον «Ηρακλή» από το οποίο να προκύπτουν οι μέτοχοι και το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό του κεφάλαιο.

Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΑΣΘ κατηγορεί τον συνεταιρισμό για ενοίκια προς τον Οργανισμό με χρηματικό ποσό που υπερέβαινε το 100% του εύλογου τιμήματος, από το 2003 έως το 2016. Όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, κατά τις έρευνες που διεξήχθησαν από οικονομικούς συμβούλους του Οργανισμού αλλά και από διαπιστευμένο ορκωτό εκτιμητή, διαπιστώθηκε πως για την ενοικίαση γραφείων και δύο αμαξοστασίων, στον Φοίνικα και στη Σταυρούπολη, καταβλήθηκαν από τον ΟΑΣΘ προς τον συνεταιρισμό συνολικά περί τα 21 εκατ. ευρώ, με την εκτίμηση των μισθωμάτων να ανάγεται σε μόλις 10,308 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του Οργανισμού ζητεί την καταβολή του ποσού των 10,802 εκατ. ευρώ από τον «Ηρακλή» ως αποζημίωση λόγω αδικοπραξίας καθώς και την καταβολή επιπλέον 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Όπως εξήγησε για αποζημιώσεις που ζητεί από τον συνεταιρισμό «Ηρακλής» μέχρι τον Νοέμβριο πρέπει να έχει γίνει η αποτίμηση από την εταιρεία, η οποία ανέλαβε μετά από διεθνή διαγωνισμό, τα πορίσματα της οποίας θα επιδοθούν στο Εφετείο και εκείνο θα βγάλει την τελική απόφαση, υπό τον όρο ότι όλα θα προχωρούν χωρίς παρεμβάσεις και καθυστερήσεις.

«Είναι προφανές ότι υπάρχουν συμφέροντα και ο καθένας από τη μεριά του, είτε τα συμφέροντα είναι του δημοσίου είτε ιδιωτών, επιδιώκει να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα για τη δική του διασφάλιση. Είναι μια διαδικασία δύσκολη γιατί τα συμφέροντα είναι μεγάλα» είπε.

Στο σημείο αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Σάββας Παναγιωτίδης, τόνισε πως η εταιρεία που κάνει την αποτίμηση «άργησε να μπει μέσα, κάτι που έχει να κάνει και με τις ενστάσεις που κατέθεσαν οι πρώην μέτοχοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας». Με αυτή την ενέργεια, ανέφερε, καθυστέρησε περίπου ένα χρόνο η είσοδος της εταιρείας στον Οργανισμό και εκεί οφείλεται η καθυστέρηση της αποτίμησης.

«Η αποτίμηση συνεχίζεται» πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Παππάς υπογραμμίζοντας πως «δεν την έχουμε ολοκληρώσει, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλοι σκελετοί».