Ομόφωνα ενόχοι ήταν η ετυμηγορία του Μεικτού  Ορκωτού  Εφετείου της Αθήνας για τους  τέσσερις κατηγορούμενους που δικάζονται σε δεύτερο βαθμό για την  υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας του 26χρονου Μάριου Παπαγεωργίου τον Αύγουστο του 2012.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 78χρονο βασικό κατηγορούμενο, όπως και πρωτοδίκως, για τα αδικήματα της

*ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση
*αρπαγής
*απόπειρας εκβίασης
*σύστασης συμμορίας

Ενοχοι και δύο συνεργοί του 78χρονου

Οι δικαστές κήρυξαν  ενόχους για σύσταση συμμορίας δύο από τους φερόμενους ως συνεργούς του 78χρονου και για απόπειρα εκβίασης τον 4ο κατηγορούμενο.

Η υπεράσπιση του βασικού κατηγορούμενου  ζήτησε με βάση το νέο ποινικό κώδικα να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του σύννομου προτέρου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και σε συνθήκες κράτησης και της καθυστέρησης απονομής δικαιοςύνης, που πρώτη φορά ειςάγεται στον κώδικα.
Αναγνώριση ελαφρυντικών ζήτησαν και οι υπόλοιποι 3 καταδικασθέντες.

Η εισαγγελέας Ελ.Καρκαμπούνα, πρότεινε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών, κάνοντας ειδική αναφορά στο ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Όπως ανέλυσε διεξοδικά στην πρόταςή της, η ύπαρξη λευκου ποινικού μητρώου δεν επαρκεί για την αναγνώριση του ελαφρυντικού, εάν το δικαστήριο αιτιολογημένα κρίνει ότι ο κατηγορούμενος είχε ροπή προς αντικοινωνική συμπεριφορά.

Τι ανέφερε η εισαγγελέας

"Στο πρόσωπο του 78χρονου υπήρχε ροπή προς αντικονωνική συμπεριφορά. Είχε κατ' επίφαση σύννομο βίο. Προξένησε βαρεία προσβολή στο ύψιστο έννομο αγαθό της ανθρώπινης ζωής. Η επιβολή της εσχάτης των ποινών είναι αναγκαία και δίκαιη", κατέληξε η εισαγγελέας, με τους συγγενείς και φίλους του Μάριου Παπαγεωργίου να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Το δικαστήριο αφού αποφασίσει για τα ελαφρυντικά στη συνέχεια θα εκδώσει την απόφασή του και για τις ποινές.