Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλεις προκειμένου οι αρχηγοί των κρατών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ.

Την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντελ Λάιεν προτείνει ο Τουσκ.

Δημοσιεύματα αναφέρθηκαν στη συντηρητική φον ντερ Λάιεν, στενή σύμμαχος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε χθες, Δευτέρα, το βράδυ στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να ορίσει ως υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη νυν υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόταση αυτή είναι μία από τις επιλογές που εξετάζονται, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είναι σήμερα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενδέχεται να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσθέτει σε σημερινό της δημοσίευμα η Die Welt.

Άλλοι υποψήφιοι που συζητούνται είναι ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ ως πιθανός διάδοχος του Τουσκ στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Ο Μάρος Σέφκοβιτς της Σλοβακίας μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, προσθέτει.

Για τη γαλλική εφημερίδα «Liberation», μία Γερμανίδα στο «τιμόνι» της Κομισιόν και μία Γαλλίδα στο τιμόνι της ΕΚΤ θα ήταν η καλύτερη λύση για τον γαλλογερμανικό άξονα. Το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ για να διαδεχτεί τον Μάριο Ντράγκι παίζει αρκετά.

Ωστοσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον πρόεδρό του στις 3 Ιουλίου, ακόμη κι αν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διάρκεια της σημερινής τους συνόδου, δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει» η απόφαση να διεξαχθεί η ψηφοφορία στις 3 Ιουλίου, τόνισε ο εκπρόσωπος.