Το πρωινό ραντεβού της καγκελαρίου προχθές στο προεδρικό ανάκτορο Μπελβί, για να ορισθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ η νέα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ, δεν θα περνούσε ούτε στα ψιλά της επικαιρότητας, εάν δεν επαναλαμβανόταν μία σκηνή που πριν από οκτώ ημέρες είχε προκαλέσει σοκ στη Γερμανία και τον κόσμο.

Στις 08.36 η Μέρκελ δίπλα στον Σταϊνμάγερ άρχισε πάλι να τρέμει σύγκορμη. Ιδιαίτερα έντονο το τρέμουλο στα πόδια, με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της, να σφίγγει τα χείλη για να κρατηθεί όρθια. Τα χέρια αυτή τη φορά μπορούσε να τα σταυρώσει για να μη φανεί ακόμα μεγαλύτερο το τρέμουλο. Πάνω από δύο λεπτά διήρκεσε το μαρτύριο, κατέγραψε ένας φωτογράφος του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa που ήταν παρών. Ενα ποτήρι νερό που της προσφέρθηκε, με ένα νεύμα του κεφαλιού της αρνήθηκε να το πιει. Το μαρτύριο τελείωσε, μόλις μετακινήθηκε. Αλλά η σκηνή δεν άργησε να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Το ίδιο είχε συμβεί και την προηγούμενη εβδομάδα όταν η Μέρκελ έτρεμε ολόκληρη την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου στην υποδοχή του νέου ουκρανού προέδρου στην καγκελαρία. «Ηπια τουλάχιστον τρία ποτήρια νερό, μου είχε λείψει πραγματικά» είχε εξηγήσει η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. Η ερμηνεία ότι το σύμπτωμα οφείλεται στην έλλειψη υγρών σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτό το διάστημα στο Βερολίνο θεωρήθηκε εύλογη. Αλλά η επανάληψη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα γεννά σοβαρά ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας της 64χρονης Μέρκελ. «Η καγκελάριος είναι καλά και θα γίνουν όλα όπως είχαν προγραμματιστεί» είπε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Αλλο τεστ

Πράγματι, λίγο αργότερα η Μέρκελ εμφανίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και στις 13.17 ώρα Βερολίνου είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για την Ιαπωνία, όπου την περίμενε ένα άλλο «τεστ κοπώσεως», η Σύνοδος Κορυφής του G20. Εκεί όπου χθες η εικόνα της ήταν καλύτερη και στην οικογενειακή φωτογραφία.

Επιστρέφοντας από την Ιαπωνία την περιμένει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τη διαδοχή του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην Κομισιόν και την κάλυψη των άλλων κορυφαίων θέσεων της ΕΕ. Αυτά και μόνο τα ταξίδια, οι αλλαγές ώρας και κλίματος μπορούν να δώσουν μια εικόνα της σωματικής και ψυχικής πίεσης που υφίσταται η Μέρκελ από το 2005, όταν ανέλαβε ως καγκελάριος τα ηνία της Γερμανίας.

Η φυσική αντοχή της και η υπομονή της είναι παροιμιώδης. Αυτό το διαπίστωναν συχνά οι ομόλογοί της στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και οι έλληνες πρωθυπουργοί στη διαπραγμάτευση των Μνημονίων. Το ρεκόρ της Μέρκελ είναι 17 ώρες συνεχούς διαπραγμάτευσης με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2015 για την εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία. Αλλο τόσο ανησυχητικά είναι τώρα τα απανωτά επεισόδια με το τρέμουλό της. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Συμπτώματα αδυναμίας είχε και το 2014 σε συνέδριο του κόμματός της δίνοντας συνέντευξη στο δεύτερο γερμανικό κανάλι ZDF. Τα ξεπέρασε τότε πίνοντας νερό και τρώγοντας σοκολάτα. Ελλειψη υγρών και το μεγάλο υψόμετρο ήταν η αιτιολόγηση επεισοδίου αδυναμίας κατά την επίσκεψή της στο Μεξικό το 2017.

Οι γιατροί βλέποντας τα συμπτώματα με διαγνώσεις εκ του μακρόθεν αποκλείουν σοβαρή πάθηση, όπως π.χ. Πάρκινσον. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αρνούνται να αναφερθούν σε λεπτομέρειες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη της Μέρκελ. Δεδομένο είναι ότι στα υπερπόντια ταξίδια της καγκελαρίου υπάρχει πάντα στην αποστολή και ένας γιατρός του υπουργείου Εξωτερικών. Αλλά δεν τη συνοδεύει προσωπικός της γιατρός, όπως συμβαίνει π.χ. με τον αμερικανό πρόεδρο. Και όταν βρίσκεται στη βάση της, η κλινική Charite είναι δυο βήματα από την καγκελαρία, για οτιδήποτε προκύψει. Η ιατρική κάλυψη της καγκελαρίου, με τον οικογενειακό γιατρό και τις εξετάσεις σε ειδικούς, είναι ίδια σχεδόν με εκείνην ενός απλού πολίτη. Το πλεονέκτημα της Μέρκελ είναι ότι έχει δίπλα της τον υπουργό Καγκελαρίας, τον αναισθησιολόγο Χέλγκε Μπράουν.

Ωστόσο, τα απανωτά επεισόδια της Μέρκελ θέτουν ξανά το γνωστό ερώτημα: Πόση αδυναμία επιτρέπεται άραγε να δείχνουν οι ισχυροί;