Σε σκληρό πόκερ προσανατολίζεται η Τουρκία στην Κύπρο με στόχο την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στο ενεργειακό πεδίο, το οποίο συνδέει με απειλές και προκλήσεις άμεσα με το Κυπριακό. Οι κατοχικές Αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη την αποστολή εμπειρογνωμόνων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, με στόχο, όπως υποστήριξε ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων και την κατάσταση που επικρατεί.

Η κίνηση ερμηνεύεται ως κίνηση αντιπερισπασμού και αντιποίνων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους απέναντι στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της προοπτικής κυρώσεων από την ΕΕ, μετά τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος, Ερσίν Τατάρ, από την πλευρά του μίλησε ευθέως για πρόθεση εποικισμού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα Βαρώσια θα γίνουν Λας Βέγκας» με το ψευδοκράτος να επιλέγει μία γραμμή «σκληρής διχοτόμησης» στο Κυπριακό, αμφισβητώντας ευθέως τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η Τουρκία αναζητά εδώ και καιρό διέξοδο προς συνομοσπονδία ή λύση δύο κρατών και προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρεί αποδόμηση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, μέσω τόσο του Οζερσάι αλλά και του Τατάρ, που ευθυγραμμίζονται πλήρως με αυτή τη γραμμή.

Η ανακοίνωση «ανοίγματος» των Βαρωσίων εκτιμάται ότι στέλνει μήνυμα διχοτόμησης και παγίωσης τετελεσμένων.

Ο Οζερσάι σε δηλώσεις του, επιχείρησε να ανασκευάσει εν μέρει τον Τατάρ, λέγοντας για το ψήφισμα του ΟΗΕ που αφορά τα Βαρώσια ότι «αυτό που θα γίνει από δω και πέρα πρέπει ουσιαστικά να θεωρείται ως ένα βήμα προς την κατεύθυνση του διεθνούς δικαίου», λέγοντας ότι η ανακοίνωση αναφέρεται ειδικά στον σεβασμό των περιουσιακών δικαιωμάτων και συμφερόντων των παλιών κατοίκων και δεν θα γίνουν βήματα που θα τα παραβιάζουν και η εξέλιξη, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι θετικό βήμα εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου. Τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα δήλωσαν ότι παρακολουθούν και τα Ηνωμένη Εθνη. Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρονται στο άνοιγμα των Βαρωσίων ως κίνηση «απέναντι στον εκβιασμό» και απάντηση του ψευδοκράτους σε Ελλάδα και ελληνοκύπριους που πιέζουν με κυρώσεις στην ΕΕ.

To  Γιαβούζ

Σε μια κλιμάκωση των προκλήσεων, εξάλλου, χθες αναχώρησε από την Τουρκία το δεύτερο γεωτρύπανο, «Γιαβούζ», ύστερα από πανηγυρική τελετή, με προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ και ειδικότερα την Καρπασία. Οι έρευνες του «Γιαβούζ», όπως και του «Πορθητή», προγραμματίζονται σε περιοχή που δεν έχει οριοθετήσει οικόπεδα η Κυπριακή Δημοκρατία, με τις προκλήσεις να συνεχίζουν να πραγματοποιούνται χωρίς τα τουρκικά καράβια να στοχεύουν σε εμπλοκή με σκάφη των αδειοδοτημένων εταιρειών που πραγματοποιούν έρευνες στην Κύπρο. Το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο βάφτηκε το προηγούμενο διάστημα στα χρώματα της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμά του δήλωσε ότι η τελετή αναχώρησης του «Γιαβούζ» αποτελεί την πιο απτή και σαφή έκφραση της αποφασιστικότητας της Τουρκίας. Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, κατά την αναχώρηση του «Γιαβούζ» ανακοίνωσε ότι το γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει γεώτρηση κοντά στην χερσόνησο της Καρπασίας επί τρεις μήνες και αναμένεται να φτάσει αρχές Ιουλίου. Ο Ντονμέζ δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις για όλο το νησί, ενώ προειδοποίησε «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, να μην κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα στην Τουρκία εκτιμούν ότι η Αγκυρα ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ, γεγονός που εκτιμάται ότι θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Και ενώ οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται στην Αγκυρα ολοκληρώθηκε σε «εποικοδομητικό κλίμα» ο δεύτερος γύρος συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).