Σχεδόν το ένα δέκατο της βροχής που πέφτει κατά την διάρκεια της χρονιάς έπεσε σήμερα Τετάρτη, μέσα σε 60 λεπτά, στου Παπάγου την ώρα που η σφοδρή καταιγίδα έπληττε την Αττική. Κατά την διάρκεια του κύματος κακοκαιρίας το σύστημα εντοπισμού κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε στο Λεκανοπέδιο τον εντυπωσιακό αριθμό των 680 κεραυνών…

Οι καταιγίδες, οι οποίες συνεχίστηκαν σήμερα για ενδέκατη διαδοχική ημέρα στην χώρα, ήταν έντονες με αποτέλεσμα να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα κυρίως στα βόρεια προάστια της Αθήνας και στην Ανατολική Αττική: Διακοπές ρεύματος, περισσότερες από 65 κλήσεις στην Πυροσβεστική για απάντληση υδάτων από τον Γέρακα, την Αγία Παρασκευή, την Πεντέλη και την Παιανία και κυκλοφοριακά προβλήματα στους δρόμους.

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν σημαντικά ύψη βροχής στις περιοχές αυτές. Ενδεικτικά, το ύψος της βροχόπτωσης στην Αγία Παρασκευής έφτασε τα 61.2 mm και στην περιοχή του Παπάγου τα 49 mm σε χρονικό διάστημα μίας ώρας.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι καταιγίδες- που συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις- θα συνεχιστούν και αύριο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, οι θερμικές καταιγίδες είναι συνηθισμένο φαινόμενο για τον Ιούνιο ενώ κατά την διάρκεια του μήνα παραδοσιακά εκδηλώνονται οι περισσότεροι κεραυνοί του έτους, περίπου το 22% του συνόλου.

Τα ύψη βροχόπτωσης όπως αποτυπώνονται από το Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής την Τετάρτη 19/06/2019.