Να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις αποφάσισε το συμβούλιο της πόλης Waskom του Τέξας, αποτελούμενο μόνο από άντρες.

Το πενταμελές συμβούλιο πήρε απόφαση να περάσει νομοθεσία γνωστή και ως διάταγμα, το οποίο κηρύττει την απόφαση «Roe v. Wade», την ορόσημη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου η οποία νομιμοποίησε τις εκτρώσεις, ως «αντισυνταγματική».

Η κίνηση, η οποία είναι από μόνη της αντισυνταγματική, έρχεται μετά από μια σειρά αποφάσεων που απαγορεύσουν τις αμβλώσεις σε πολιτείες των ΗΠΑ από το Μιζούρι ως το Οχάιο, όπως αναφέρει σε άρθρο της ο βρετανικός Guardian.

Ο περιορισμός αυτός φαίνεται να επηρεάζει κυρίως τις μαύρες και τις γυναίκες με χαμηλό εισόδημα, αναφέρει ο Guardian, οι οποίες είναι πιο πιθανό να προβούν σε άμβλωση και λιγότερο πιθανό να καταφέρουν να κυνηγήσουν μια τέτοια περίπτωση εκτός των πολιτείας.

Παρά τις απαγορεύσεις αυτές, η έκτρωση παραμένει νόμιμη και στις 50 αμερικανικές πολιτείες και θα συνεχίσει αν δεν καταρρεύσει η απόφαση Roe v Wade.

«Αποφασίσαμε να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας και ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να προστατέψουμε τις πόλεις μας και να προστατεύσουμε τα αγέννητα παιδιά», δήλωσε ο Mark Lee Dickson, ένας εκπρόσωπος του «Δικαιώματος για τη Ζωή» του Ανατολικού Τέξας που προώθησε το νομοσχέδιο.

Το Waskom είναι μια πόλη περίπου 2.100 ατόμων στα σύνορα Τέξας-Λουιζιάνα, ενώ δεν έχει κλινικές αμβλώσεων.

Οι γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν συνταγματικό δικαίωμα να τερματίσουν την εγκυμοσύνη μέχρι περίπου 24 εβδομάδες ή όταν το έμβρυο μπορεί να επιβιώσει εκτός της μήτρας.

Αν και οι νέοι νόμοι κατά των αμβλώσεων είναι αντισυνταγματικοί, οι υποστηρικτές τους ελπίζουν ότι τελικά θα χρησιμοποιηθούν για την αμφισβήτηση του Roe v Wade στο ανώτατο δικαστήριο, το οποίο τείνει ως προς το συντηρητικό.