Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις κατά την υπόθεση διερεύνησης της υπόθεσης Novartis και κατάχρηση εξουσίας (άρθρο 239 του Ποινικού Κώδικα) εκ μέρους των εισαγγελέων που τη χειρίζονται έρχονται στο φως, χάρη στις καταγγελίες του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και πρώην επόπτη της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή.

Στις αναφορές του προς την προϊσταμένη του Ξένη Δημητρίου, τις οποίες δημοσιεύει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, (η πρώτη με ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 2019 και η δεύτερη 21 Φεβρουαρίου 2019) ο κ. Αγγελής περιγράφει το παρασκήνιο που στήθηκε για την ενορχήστρωση της υπόθεσης προκειμένου να την «αξιοποιήσει» η κυβέρνηση με σκοπό να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους της.

Οι διαπιστώσεις του κ. Αγγελή -οι οποίες σημειωτέον φυλάσσονταν επί μήνες ως επτασφράγιστο μυστικό- σοκάρουν καθώς κάνει λόγο για άσκηση ποινικών διώξεων «τύπου fast track».

Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός αρνούμενος να συνδράμει στις μεθοδεύσεις αυτές είχε υποβάλει την παραίτηση από το αξίωμα του εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην Ξένη Δημητρίου στις 7 Ιανουαρίου του 2019, ύστερα από μόλις τρεις μήνες στη θέση αυτή, και μετά από τα γεγονότα της Βιέννης, όταν επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ότι παρεμπόδισε την παραλαβή στοιχείων από το FBI, στοιχείων που ποτέ δεν υπήρξαν όπως και η πέραν του ατλαντικού υπηρεσία διαβεβαιώνει.

Ουσιαστικά αποκαλύφθηκε η ύπαρξη ενός παραδικαστικού κυκλώματος, αποτελούμενου από πολιτικά πρόσωπα που είχαν ως στόχο την εξόντωση με κάθε τρόπο πολιτικών τους αντιπάλων.

Ένα κύκλωμα που επίσης δρα και εναντίον όσων δεν καταδέχονται να συνεργαστούν με αυτό, όπωςς και ο ίδιος ο κ. Αγγελής, ο οποίος για την υπόθεση που τον αφορά αναφέρει ότι καταστρώθηκε σε βάρος του σκοτεινό σενάριο που διοχετεύθηκε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» από συγκεκριμένο άτομο το οποίο, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «έχει την ικανότητα να πλάθει σενάρια τύπου Ρασπούτιν και χειρίζεται διάφορες υποθέσεις».

Σύμφωνα με την αναφορά του αντιεισαγγελέα που -επαναλαμβάνουμε- βρίσκεται από τον Φεβρουάριο του 2019 στα χέρια της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, προκύπτουν τα εξής:

-Υπήρξε βιασύνη για την άσκηση διώξεων σε βάρος πολιτικών προσώπων.

-Ο ίδιος έλαβε απάντηση ότι η εισαγγελία θα ασκούσε διώξεις με βάσει απλές ενδείξεις (όπως έγινε για παράδειγμα στη περίπτωση του Α. Λοβέρδου).

-Οι έρευνες είχαν επιλεκτική μορφή τόσο ως προς τα πρόσωπα όσο και ως προς τις εμπλεκόμενες εταιρείες και τις εταιρείες στο χώρο του φαρμάκου.

-Θέτει ευθέως θέμα κατάχρησης εξουσίας από τους εισαγγελείς.

-Θέτει θέμα ανεπάρκειας των εισαγγελέως διαφθοράς σημειώνοντας ότι «αδυνατούν να διεξάγουν επιτυχώς τη σχετική ποινική έρευνα»

Μάλιστα, ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι η παραίτηση του κ. Αγγελή ακολούθησε εκείνη της Ελένης Ράικου η οποία επίσης είχε αποχωρήσει από την κεφαλή της Εισαγγελίας Διαφθοράς τον Μάρτιο του 2017 καταγγέλοντας παρεμβάσεις στην έρευνά της για τη Novartis, αναφερόμενη στον διαβόητο «Ρασπούτιν, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ» της ζητούσε να ασκήσει άρον άρον ποινικές διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα.