Παρά την προσπάθεια που γίνεται σε Αστυνομία και Λιμενικό να πέσουν οι τόνοι γύρω από την υπόθεση της παρουσίας των αρχηγών των δύο Σωμάτων στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δε φαίνεται να το επιτυγχάνουν.

Τα ανώτατα κλιμάκια μοιάζουν με καζάνι που βράζει καθώς η εικόνα που δόθηκε κυρίως για τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αριστείδη Ανδρικόπουλο, πλήγωσε την ΕΛΑΣ βαρύτατα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή.

Αλλά και στο Λιμενικό δεν είναι καλύτερα τα πράγματα μιας και η παρουσία του αρχηγού, Σταμάτη Ράπτη στο Σύνταγμα την ώρα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, δημιουργεί μείζον θέμα.

Ακόμη και οι χειρισμοί μετά την αποκάλυψη των φωτογραφιών δείχνουν αστείοι καθώς οι δικαιολογίες που δόθηκαν ήταν αστείες.

Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η ηγεσία των δύο Σωμάτων λειτουργεί τόσο απερίσκεπτα ή κατ’ άλλους τόσο κομματικά ώστε οι αρχηγοί να πηγαίνουν σε συγκεντρώσεις με πολιτικά και να εναγκαλίζονται με υπουργούς και βουλευτές. Και να δικαιολογούν την παρουσία τους λέγοντας ότι επόπτευαν τα μέτρα τάξης ή ότι συνόδευαν τον υπουργό.

Ούτε τα μέτρα τάξης μπορούσαν να εποπτεύσουν κάτω από το βήμα του πρωθυπουργού, ούτε είχαν κανέναν λόγο να συνοδεύουν κανέναν υπουργό. Οι αρχηγοί των Σωμάτων δεν είναι κομματικοί κλακαδόροι κανενός, είναι υπερκομματικοί.

Ο κ. Ανδρικόπουλος αν ήθελε να εποπτεύει τις δυνάμεις της τάξης όφειλε να βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων και με τις κάμερες που υπάρχουν να βλέπει τι γίνεται και να δίνει εντολές.

Και οι δύο, αν θέλουν να συμμετέχουν σε κομματικές εκδηλώσεις οφείλουν να παραιτούνται αλλιώς πρέπει να δεχθούν τις συνέπειες, ακόμη και την προσωρινή απόλυσή τους ή την παραίτησή τους.

Συγκεντρωσιάρχης

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», δεν ήταν η πρώτη φορά στο Σύνταγμα όπου ο αρχηγός της ΕΛΑΣ πηγαίνει σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Διονύση Βυθούλκα, σε ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις η παρουσία του Αριστείδη Ανδρικόπουλου στο Σύνταγμα δεν έκανε αίσθηση, γιατί όπως ανέφεραν στα «ΝΕΑ» έχει θεαθεί και σε άλλες ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα, όπως στην Ξάνθη στις 6 Μαΐου και στο Αγρίνιο στις 20 Μαΐου, όπως φαίνεται από σχετικές φωτογραφίες αλλά και στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του κυβερνώντος κόμματος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στους διαδρόμους του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στη Λεωφόρο Κατεχάκη αρκετά στελέχη του Σώματος θέτουν ζήτημα ηθικής τάξης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ποτέ στο παρελθόν αρχηγός του Σώματος δεν πήγε σε προεκλογικές συγκεντρώσεις πολιτικού κόμματος.

Και ανώτατοι αξιωματικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επικριτικοί για τη συμπεριφορά του αρχηγού. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους, παρέπεμπαν με νόημα στο άρθρο 29, παράγραφος 3 του Συντάγματος, όπου ορίζεται ότι «απαγορεύονται απολύτως οι οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος στους δικαστικούς λειτουργούς και σε όσους υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας».

Επιπλέον, στο άρθρο 11 του Προεδρικού Διατάγματος 120/2008 περί «πειθαρχικού δικαίου αστυνομικού προσωπικού» προσδιορίζεται ότι ανάμεσα στα παραπτώματα που επισύρουν ποινή αργίας με απόλυση είναι «οι οποιασδήποτε μορφής δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικών κομμάτων ή πολιτικών προσώπων».

Σημειώνεται ότι ένορκη διοικητική εξέταση για τον αρχηγό μπορεί να διατάξει μόνο η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, η οποία επέλεξε να μην τοποθετηθεί παρά τον σάλο που ξέσπασε, ενώ στελέχη του υπουργείου παρέπεμπαν στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Αποστάσεις ωστόσο πήρε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, η οποία σε δήλωσή της στο protothema.gr προαναγγέλλει ένορκη διοικητική εξέταση. Οπως χαρακτηριστικά είπε: «Υπάρχει εσωτερικός κανονισμός για τα θέματα αυτά και ουδείς εξαιρείται. Θα εξεταστούν αυτεπαγγέλτως, γιατί υπάρχει εσωτερικός κανονισμός ο οποίος τα προβλέπει και ουδείς εξαιρείται». Σε διαφορετικό μήκος κύματος από την υφυπουργό κινείται το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., που εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιχειρείται να δικαιολογηθεί η παρουσία του Αριστείδη Ανδρικόπουλου επισημαίνοντας ότι επόπτευε τα μέτρα ασφαλείας. Ωστόσο αρμόδιος επικεφαλής αξιωματικός για τα μέτρα ήταν ο γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Χρήστος Δραγατάκης, ο οποίος ήταν και αυτός στον ίδιο χώρο.

Φουρτούνες στο Λιμενικό

«Φουρτούνες» προκάλεσε στον Πειραιά και η εμφάνιση στην ίδια συγκέντρωση στο Σύνταγμα και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Σταμάτη Ράπτη.

Σε μια από τις φωτογραφίες οι δυο αρχηγοί, φορώντας πολιτικά, φαίνεται να συνομιλούν με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, ενώ δίπλα τους βρίσκονταν άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αλλά και υπουργοί, όπως ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Για την παρουσία του αρχηγού του ΛΣ στο Σύνταγμα δεν εκδόθηκε ανακοίνωση. Ωστόσο πηγές του ΛΣ ισχυρίζονταν στα «ΝΕΑ» πως ο χρόνος παραμονής του Σταμάτη Ράπτη στο Σύνταγμα δεν ξεπέρασε τα πέντε λεπτά, καθώς πήγε στον χώρο συνοδεύοντας τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη και όταν είδε τον Αριστείδη Ανδρικόπουλο πήγε να τον χαιρετήσει. Τη στιγμή εκείνη – όπως λένε – ελήφθη η φωτογραφία που τον δείχνει στο «πηγαδάκι» μαζί με τον Πάνο Σκουρλέτη.

Όμως, αξιωματικοί δεν πείθονται ότι απλά πήγε για πέντε λεπτά για να χαιρετήσει.