Σε μία κρίσιμη περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο χτυπάει κόκκινο το Πολεμικό Ναυτικό και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν ένα σημαντικό όπλο για την ενίσχυση της αποτρεπτικής τους ισχύος, το αναβαθμισμένο αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας P3-B (Eνδιάμεσης Λύσης). Η τελετή παράδοσής του στο Πολεμικό Ναυτικό έγινε το πρωί στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα, η οποία είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του.

Σημειώνεται ότι τα 5 αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας που διέθετε το ΠΝ – σημαντικά εργαλεία στον τομέα της επιτήρησης και των ηλεκτρονικών πληροφοριών – ήταν καθηλωμένα στο έδαφος από το 2009.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος λέγεται «ενδιάμεσης λύσης» διότι είναι το πρώτο που εκσυγχρονίζεται από την ΕΑΒ μερικώς. Τώρα δηλαδή θα είναι επιχειρησιακό και θα μπορεί να συμμετέχει σε αποστολές του ΠΝ ή και του ΝΑΤΟ και έτσι η χώρα μας θα έχει ξανά σημαντική και ενεργό παρουσία στον τομέα του ελέγχου και της επιτήρησης σε Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στη σημασία της αναβάθμισης του αεροσκάφους Ρ3-Β ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, που παρέστη στην εκδήλωση, σημείωσε πως «ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας, θα επιτρέψει στο Πολεμικό Ναυτικό να ανταποκριθεί επιτυχώς στις μελλοντικές απαιτήσεις τουλάχιστον μέχρι το 2040, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο στο Αιγαίο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Και πρόσθεσε πως συνιστά πλέον ένα εθνικό πολλαπλασιαστή ισχύος και ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα.

Στην ίδια κατεύθυνση ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΒ Ζαχαρίας Γκίκας υπογράμμισε πως παραδίδεται στο ΠΝ ένα αεροσκάφος που θα καλύψει μία ζωτικής σημασίας απαίτηση του ΠΝ σε αποστολές ναυτικής συνεργασίας και στην επιτήρηση του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου».