Εν αναμονή της… άνοιξης θα είμαστε τουλάχιστον μέχρι τις 20 Μαΐου σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων. Μετά τον παρατεταμένο φετινό χειμώνα και την ισχυρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε προχθές στην Ροδόπη, οι ειδικοί προβλέπουν ότι από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες- εντονότερες στην Μακεδονία και την Δυτική Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, η κακοκαιρία εγείρει φόβους για οικονομική καταστροφή των αγροτών ειδικά όσων ασχολούνται με ευαίσθητες καλλιέργειες όπως βερίκοκα και κεράσια.

«Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, τα νέα θα είναι αισιόδοξα», λέει στα ΝΕΑ ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς. «Από το επόμενο Σαββατοκύριακο και μετά φαίνεται ότι η θερμοκρασία θα ανέβει πλησιάζοντας τους 30 βαθμούς Κελσίου».

Οι κ. Κολυδάς επισημαίνει ότι τα κύματα κακοκαιρίας κατά την διάρκεια του Μαΐου θεωρούνται φυσιολογικά. «Απλώς φέτος ήταν πιο παρατεταμένα. Ας σκεφτούμε ότι τα κύματα στην ατμόσφαιρα εκτυλίσσονται όπως όταν πάλλεται μια χορδή στην κιθάρα: όταν έχουμε μεγάλες ταλαντώσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω, όταν δηλαδή έχουμε μεγάλα κύματα ψύχους, μετά έχουμε απότομες αλλαγές, σαν ένα καρδιογράφημα που δείχνει άστατους παλμούς. Έτσι ο μέσος όρος των θερμοκρασιών μπορεί να κυμαίνεται στα κανονικά επίπεδα ή λίγο πιο κάτω, αλλά έχεις περάσει μεγάλα σκαμπανεβάσματα θερμοκρασιών».

Όπως εξηγεί, ακόμη και οι χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα εντάσσονται στα φυσιολογικές κλιματικές συνθήκες της εποχής. «Τόσο ο Μάιος όσο και ο Οκτώβριος, που είναι μεταβατικοί μήνες, έχουν χαλάζι. Αυτό συμβαίνει για τον εξής λόγο: Την εποχή  αυτή έχουμε αρκετά ψυχές αέριες μάζες στην μέση ατμόσφαιρα, όμως παράλληλα  ανεβαίνει η θερμοκρασία στα κατώτερα στρώματά της. Ταυτόχρονα δεν υπάρχουν ιδιαίτερα μεγάλες εντάσεις ανέμων και έτσι δημιουργείται στην ατμόσφαιρα μια μεγάλη αντίθεση καθ’ ύψος, δηλαδή έχουμε κρύο πάνω, ζεστό κάτω, το  ζεστό θέλει να ανέβει προς τα επάνω, το κρύο κατεβαίνει προς τα κάτω,  δημιουργείται μια ανάδευση, σχηματίζονται τα κατακόρυφης ανάπτυξης σύννεφα και αυτά δίνουν το χαλάζι», λέει ο κ. Κολυδάς. «Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η αντιχαλαζική προστασία κορυφώνεται τον Μάιο με ψεκασμούς των καταιγιδοφόρων σύννεφων από τον ΕΛΓΑ ώστε να βρέξει πιο γρήγορα και να μην προλάβει να σχηματιστεί το χαλάζι».