Ο Μιχάλης Κουκουλάκης μίλησε για όλα όσα απομένουν προκειμένου να εγκριθεί κι επίσημα η χρήση VAR τόσο στον τελικό του Κυπέλλου αλλά και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Το μέλος της ΚΕΔ και εκπαιδευτής των Ελλήνων διαιτητών για το VAR σε δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM 94,6 αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες που απομένουν για την εφαρμογή του βίντεο, ενώ τόνισε ότι το σύστημα θα τεθεί σε ισχύ σε όλα τα γήπεδα της πρώτης κατηγορίας άμεσα.

Αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Κουκουλάκη:

Αν είναι όλα ΟΚ για τη χρήση του VAR στον τελικό: «Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είμαι εγώ που τα τρέχει όλα αυτά. Εγώ απλώς εκπαιδεύω τους Έλληνες διαιτητές για τη νέα σεζόν σχετικά με τη χρήση του. Υπάρχουν άλλα άτομα που τρέχουν το πρότζεκτ για τον τελικό. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες και περιμένουμε την έγκριση από την ομοσπονδία μας».

Ποιες είναι οι ανάγκες του VAR: «Χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις κάμερες. Καταλαβαίνετε όμως ότι στις περιπτώσεις αυτές ίσως να μην πιάσουμε κάποια πράγματα. Εμείς στάνταρ χρησιμοποιούμε οκτώ κάμερες, ο αριθμός όμως εξαρτάται αποκλειστικά από την τηλεοπτική παραγωγή. Στον τελικό θα υπάρχουν συνολικά 22 κάμερες.

Ανα 12 κάμερες υπάρχει και ένας επικεφαλής, operator. Εμείς δεν στήνουμε τις κάμερες απλώς αναλαμβάνουμε να επεξεργαστούμε το υλικό που φτάνει σε εμάς. Υποχρέωση της εταιρίας παραγωγής είναι να μας στέλνει όλα τα feeds από κάθε γωνία. Προϋπόθεση είναι να έχουμε όλα τα πλάνα από όλες τις γωνίες».

Για τους χειριστές του VAR στον τελικό: «Θα είναι όλο το τιμ γερμανικό. Έχουν συνεργαστεί καιρό μαζί και είναι έμπειροι σε αυτό. Οι Γερμανοί είναι από τους πρώτους που έχουν εφαρμόσει το σύστημα και έχουν σχέδια να το εισάγουν και στη δεύτερη κατηγορία τους».

Στόχος του VAR: «Ο κανόνας είναι συγκεκριμένος. Το VAR μπορεί να ξεκινήσει μόνο για μια φάση που είναι σε διαπραγμάτευση. Εάν υπάρχει ένα μεγάλο λάθος.
Το VAR ξέρει ότι εφαρμόζεται σε μια από τις τέσσερις περιπτώσεις που υπάρχουν στο πρωτόκολλο. Το VAR δεν υποκαθιστά τον διαιτητή αλλά τον βοηθά. Είναι ένα μαξιλαράκι που υποδεικνύει στον διαιτητή εάν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο λάθος για να λάβει την απόφασή του».

Για ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται: «Στις παρακάτω περιπτώσεις βάσει του πρωτοκόλλου. Στις κόκκινες κάρτες που δίνονται απευθείας και όχι στις δεύτερες κίτρινες. Ελέγχει και πιστοποιεί ότι υπάρχει παράβαση που οδηγεί σε κόκκινη κάρτα. Ο VAR παρεμβαίνει σε αυτό.

Σε περιπτώσεις πέναλτι ελέγχει την φάση. Άλλη περίπτωση είναι εάν υπάρχει γκολ ή όχι. Ελέγχει εάν υπάρχει παράβαση που προηγήθηκε σε ένα γκολ που πέτυχε μια ομάδα. Η τέταρτη περίπτωση αφορά την λανθασμένη ταυτοποίηση σε έναν παίκτη. Εάν δήλαδή, δόθηκε η κάρτα σε άλλον παίκτη από εκείνον που έκανε την παράβαση».

Για τη χρήση του VAR στα ελληνικά γήπεδα: «Υπάρχει διαδικασία σε εξέλιξη εδώ και μήνες. Η διαδικασία είναι επίπονη και είναι τόσοι πολλοί τομείς, απαιτούνται πολλά. Στόχος μας είναι να έχουμε σε όλα τα γήπεδα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να πιστοποιηθεί κάθε γήπεδο ξεχωριστά και κατ’ επέκταση και οι διαιτητές.
Στόχος μας είναι να έχουμε σε όλα τα γήπεδα του χρόνου, ή σε κανένα»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από