Εννέα μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι με τους 100 νεκρούς, τίποτα δεν έχει αλλάξει στον τομέα της πυρόσβεσης.

Η πρόσληψη 1.000 νέων εποχικών πυροσβεστών εκτός από προεκλογικό άρωμα, μόνο ως στάχτη στα μάτια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Την ίδια ώρα, αναλογικοί ασύρματοι, το μηχανοκίνητο τμήμα με οχήματα… 30ετίας, τα εναέρια μέσα χωρίς ανταλλακτικά, η πιλοτική εφαρμογή της γραμμής «112» και οι 15 δασικές πυρκαγιές από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο συνιστούν ένα «εκρηκτικό μείγμα» για το φετινό καλοκαίρι, καταδεικνύοντας πως το τραγικό πάθημα δεν έγινε μάθημα.

Ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί του Σώματος αλλά και απλοί πυροσβέστες απαντούν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως το καλοκαίρι προμηνύεται δύσκολο καθώς «η κατάσταση είναι ίδια»…

Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι χάθηκαν 100 ζωές, ότι έγιναν έρευνες και καταρτίστηκαν πορίσματα για τα μοιραία λάθη, ότι σχηματίστηκαν δικογραφίες και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Αφού με κάθε τρόπο αναδείχθηκε ο ανοργάνωτος τρόπος με τον οποίο στελέχη της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Περιφέρειας Αττικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προσπάθησαν να διαχειριστούν μία «κρίση» με φονικές… διαστάσεις. Εννέα μήνες αργότερα οι κινήσεις για την πρόληψη καταστροφής από κάποια παρόμοια πυρκαγιά είναι ελάχιστες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, αναμένεται να προσληφθούν 1.000 νέοι εποχικοί πυροσβέστες σε σχέση με πέρσι, καθώς εγκρίθηκε το σχετικό αίτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ήδη υπογράφηκε από τους υπουργούς Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Η επικοινωνιακού χαρακτήρα επίδειξη της μερικής επίλυσης του εργασιακού, μικρού μέρους των εργαζομένων του Σώματος δεν ενισχύει τις υπάρχουσες δομές ούτε ενδυναμώνει το Σώμα με τον γηρασμένο στόλο οχημάτων, τον κατακερματισμό των υπηρεσιών, την έλλειψη εναερίων μέσων και προσφέρει ελάχιστα στην ενδυνάμωση της οργάνωσης του επιχειρησιακού σχεδιασμού που παραμένει σχεδόν ο ίδιος παρά την περσινή τραγωδία στο Μάτι. Ας ελπίσουμε ότι τα ανωτέρω δεν έγιναν ως προεκλογική εξαγγελία αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες ουσιαστικές αποφάσεις ενίσχυσης και θωράκισης του Σώματος, ακόμη και μέχρι την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου», δήλωσε στην εφημερίδα ο Φίλιππος Παντελεάκος, πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Είμαστε ένα γερασμένο σώμα, με γερασμένο προσωπικό και γερασμένα οχήματα. Τα αυτοκίνητα, ο στόλος είναι παλιός και δεν επαρκεί. Εμάς αυτό που μας προβληματίζει γενικότερα είναι ότι με όλα αυτά τα γεγονότα που έχουν γίνει πέρσι έχουμε πρόβλημα διαχείρισης σε επίπεδο αποφάσεων. Το προσωπικό είναι κουρασμένο από τις υπερωρίες. Βλέπουμε ότι ποινικοποιείται το επάγγελμα και η επιλογή του πυροσβέστη», δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από