H υπέροχη φωνή της Τσάριτι «Σάνσαϊν» Τίλεμαν-Ντικ σίγησε για πάντα, σκορπώντας θλίψη στον κόσμο της κλασικής μουσικής. Η διάσημη Αμερικανίδα σοπράνο αγαπούσε το τραγούδι τόσο ώστε επέμενε να συνεχίσει την καριέρα της, παρόλο που είχε υποβληθεί δύο φορές σε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων.

Η 35χρονη Τίλεμαν Ντικ είχε διαγνωστεί το 2004 με πνευμονική υπέρταση, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να υποβληθεί εκτάκτως σε δύο μεταμοσχεύσεις πνευμόνων για να επιζήσει. Ωστόσο, παρά το πρόβλημα υγείας της, η Τίλεμαν Ντικ είχε μια σημαντική καριέρα ως σοπράνο, αν και ο γιατρός τής είχε συστήσει να σταματήσει να τραγουδά.

Η οικογένειά της ανακοίνωσε τον θάνατό της μέσω της σελίδα της στο Facebook τη Μεγάλη Τετάρτη. «Αυτό το πρωί, η κουρτίνα της ζωής έκλεισε για μια από τις τέλειες ηρωίδες της», αναφέρεται στην ανάρτηση. «Η αγαπημένη μας Τσάριτι απεβίωσε εν ειρήνη με τον σύζυγο, τη μητέρα και τα αδέρφια της στο πλευρό της, και το φως του ήλιου στο πρόσωπό της».

Η ακριβής αιτία του θανάτου της δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Η διάγνωση που σημάδεψε τη ζωή της

Η ζωή της θυμίζει την πλοκή όπερας. Η σοπράνο μεγάλωσε στο Ντένβερ σε μία οικογένεια μορμόνων.

Η Τίλεμαν-Ντικ ζούσε στη Βαλτιμόρη με τον σύζυγό της, Γιόναταν Ντόρον. Εμφανιζόταν σε παραστάσεις στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, αλλά και την Ασία.

Είχε ενσαρκώσει εμβληματικούς, οπερετικούς ρόλους, όπως της Τιτάνια στο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», της Τζίλντα στο «Ριγκολέτο» και της Βιολέτα στην «Τραβιάτα».

Charity Tillemann-Dick dies

Acclaimed opera singer and two-time double-lung recipient Charity Sunshine Tillemann-Dick has died; once told she would never sing again, the soprano — diagnosed at age 20 with pulmonary arterial hypertension — willed herself forward. We met her in 2017. cbsn.ws/2vgaAJi

Δημοσιεύτηκε από CBS Evening News with Jeff Glor στις Τρίτη, 23 Απριλίου 2019

Η σπάνια πάθησή της είχε ως αποτέλεσμα να ασκείται μεγάλη πίεση στην καρδιά, η οποία είχε διασταλεί, φτάνοντας σε μέγεθος 3,5 φορές μεγαλύτερο του κανονικού.

Σε ηλικία 20 ετών όταν διαγνώστηκε η ασθένειά της, αρχικά λάμβανε ένα φάρμακο που χορηγείται απευθείας στην καρδιά, μέσω ενός σωλήνα στο στήθος.

Το 2009 υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων, που την άφησε σε κώμα για ένα μήνα.

Μνημειώδης η επιμονή της να τραγουδά

Συνέχισε την καριέρα της στην όπερα, αλλά το σώμα της άρχισε να απορρίπτει τους πνεύμονες μερικούς μήνες μετά την επέμβαση. Ενώ ήταν σε αναμονή για νέο δότη, οι γιατροί εξέφραζαν την αγωνία τους ότι η Τσάριτι Τίλεμαν-Ντικ δεν θα επιβίωνε. Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο 35χρονης σοπράνο – Η ιστορία της | in.gr

Η επιμονή της να τραγουδά ήταν μνημειώδης. Το 2011, ενώ ακόμα τα πνευμόνια της υπολειτουργούσαν, έκανε το ντεμπούτο της στο διάσημο θέατρο Lincoln Center’s Rose. Καθώς τραγουδούσε, στα παρασκήνια ήταν διαθέσιμα οξυγόνο και μία αναπηρική καρέκλα για περίπτωση ανάγκση. «Δεν μπορούσα να αναπνεύσω, αλλά μπορούσα ακόμη να τραγουδήσω. Ήταν ένα θαύμα» είχε πει τότε η σοπράνο.

Τον Ιανουάριο του 2012 υποβλήθηκε σε δεύτερη μεταμόσχευση και μετά συνέχισε την καριέρα της, με το άλμπουμ «American Grace» να σημειώνει μεγάλη επιτυχία το 2014.

Μπορεί το καλλιτεχνικό της όνομα να ήταν «Ηλιαχτίδα» (Sunshine), αλλά οι ατυχίες στην υγεία της συνέχισαν να την χτυπούν. Το 2015 διαγνώστηκε με ένα σπάνιο και επιθετικό τύπο καρκίνου του δέρματος, τον οποίο αντιμετώπισε με χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και εγχείρηση.

Παρόλα αυτά τα προβλήματα, η Τσάριτι «Σάνσαϊν» Τίλεμαν-Ντικ δεν έχασε ποτέ το κουράγιο της για τη ζωή και την αγάπη της για το τραγούδι. Η φωνή της, καθώς και η υπομονή και η επιμονή της απέναντι στα προβλήματα υγείας της, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των θαυμαστών της.