Σχεδόν δέκα μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και μόλις δύο εβδομάδες μετά την καταστροφική φωτιά στο δάσος της Στροφυλιάς, που κατέκαψε περίπου 2.000 στρέμματα, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και κυρίως σε μέσα, εξοπλισμό και υποδομές δημιουργούν μεγάλα ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι έτοιμες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής να ανταποκριθούν στις κρίσεις που θα προκύψουν.

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες ξεκινά και επίσημα η νέα αντιπυρική περίοδος. Ωστόσο, οι προετοιμασίες που θα έπρεπε να δρομολογούνται αλλά και η συγκρότηση του οργανογράμματος – τόσο για το ανθρώπινο δυναμικό, όσο κυρίως για τα εναέρια και επίγεια μέσα – φαίνεται πως πιάστηκαν στον… ύπνο με τη μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος της Στροφυλιάς. Κι αυτό γιατί δεν υπήρχαν άμεσα διαθέσιμα εναέρια μέσα και χρειάστηκε να «σηκωθούν» δύο Καναντέρ από τη Θεσσαλονίκη για να συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Αποκαρδιωτική

Αλλωστε, τα στοιχεία για την αποκαρδιωτική και ταυτόχρονα ανησυχητική κατάσταση των μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος μιλούν από μόνα τους: Από τα συνολικά 3.204 οχήματα – 1.868 υδροφόρες, 952 βοηθητικά, 309 ειδικά οχήματα και 165 μοτοσικλέτες – τα 361 οχήματα, δηλαδή το 11,2%, αποτελούν πια «μουσειακά» είδη καθώς έχουν ήδη στην… πλάτη τους περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας και χιλιάδες χιλιόμετρα στο ενεργητικό τους.

Σαν «αντίκες» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και άλλα 563 «γερασμένα» οχήματα (το 18,6% του στόλου), ηλικίας 20 έως 30 ετών, ενώ η πλειονότητα, δηλαδή 1.248 οχήματα, μετρά ήδη μία ή και δύο δεκαετίες. Κι όλα αυτά όταν η φετινή χρονιά αναμένεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών έχουν ως αποτέλεσμα την πυκνή βλάστηση, που είναι η πιθανή καύσιμη ύλη τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε ό,τι αφορά δε την ενίσχυση του προσωπικού της Πυροσβεστικής, εκτός από τους 876 πυροσβέστες πενταετούς απασχόλησης, μόλις χθες το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το υπουργείο Οικονομικών ενέκριναν την πρόσληψη 1.500 πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης, με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, χρονικής διάρκειας έξι μηνών, οι οποίοι πρόκειται να προσληφθούν για την αντιπυρική περίοδο 2019, κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Δωρεές

Πάντως, τονωτικές ενέσεις στην ήδη προβληματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα αποτελούν, όπως φαίνεται, οι δωρεές σε εξοπλισμό και προγράμματα εκπαίδευσης. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι τα σεμινάρια που έχουν ξεκινήσει αυτές τις ημέρες στην Ακαδημία της Πυροσβεστικής στην Κηφισιά αμερικανοί ειδικοί, οι οποίοι εκπαιδεύουν 25 αξιωματικούς της Πυροσβεστικής στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων. Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων από τις ΗΠΑ, το οποίο θα πραγματοποιήσει για μία εβδομάδα τα ειδικά αυτά σεμινάρια, έρχεται από πολυτεχνικό ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, ύστερα από κινητοποίηση της Ομογένειας στον απόηχο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι τον περασμένο Ιούλιο.