Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση στην Παναγία των Παρισίων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, Μανουέλ Μακρόν.

Ο γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του αποτίοντας φόρο τιμής στους πυροσβέστες που με αυταπάρνηση κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά στη Notre Dame, πριν αυτή προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές.

Αναφερόμενος στην τραγωδία είπε πως «αυτό που είδαμε είναι αυτή η ικανότητα να κινητοποιήσουμε, να ενώσουμε, να κερδίσουμε» και συνέχισε λέγοντας πως η φωτιά στον εμβληματικό ναό «μας θυμίζει ότι η ιστορία μας δεν σταματάει ποτέ, ποτέ. Και ότι πάντα θα υπάρχουν προκλήσεις, τις οποίες εμείς πρέπει να ξεπερνάμε».

Βέβαια, οι δηλώσεις του Μακρόν έρχονται σε αντίθεση με αυτές του εκπροσώπου της κυβέρνησης για την πολιτιστική κληρονομιά, ο οποίος δήλωσε πως  θα χρειαστούν «το ελάχιστο δέκα με είκοσι χρόνια» ξεκινώντας από την εκτίμηση των ζημιών μέχρι την πρόσκληση για υποβολή προσφορών. Για τις προκαταρκτικές εργασίες, όπως το καθάρισμα και το στέγνωμα του κτιρίου θα χρειαστεί επίσης χρόνος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ένας εκ των δύο προέδρων της Ομάδας Εταιρειών Αποκατάστασης Ιστορικών Μνημείων (GMH), ο οποίος υπολόγισε «χρόνος αποκατάστασης μεταξύ δέκα και δεκαπέντε ετών φαίνεται το πιο λογικό για εμένα».

Από την πλευρά του ο Ερικ Φίσερ, επικεφαλής του ιδρύματος που αναλαμβάνει την αποκατάσταση του 1.000 χρόνων καθεδρικού ναού του Στρασβούργου, εκτίμησε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως η αποκατάσταση θα πάρει «δεκαετίες».

«Η ζημιά είναι σημαντική, αλλά είμαστε τυχεροί στη Γαλλία γιατί να έχουμε ακόμη ένα δίκτυο εξαιρετικών εταιρειών αποκατάστασης πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε πρόκειται για μικρούς τεχνίτες είτε για μεγαλύτερες ομάδες» δήλωσε.

Ο Φίσερ τόνισε ότι η ικανότητα να ανοικοδομήσουμε τον κολοσσιαίο καθεδρικό ναό με τρόπο που σέβεται την αρχική του μορφή και χαρακτήρα θα εξαρτηθεί από τα σχέδια, τα διαγράμματα και άλλα υλικά που είναι διαθέσιμα στους αρχιτέκτονες. Θα χρειαζόταν «ένα μέγιστο ιστορικό δεδομένων ή πιο πρόσφατα δεδομένα που συλλέχθηκαν με σύγχρονη τεχνολογία, όπως 3D σαρώσεις» που χρησιμοποιούνται στην αποκατάσταση του καθεδρικού ναού του Στρασβούργου, είπε.

Ο Τζακ Λανγκ, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Πολιτισμού υπό την προεδρία του Φρανσουά Μιτεράν, ζήτησε πολύ ταχύτερη ανάκαμψη. «Από χθες ακούω ότι θα διαρκέσει μια δεκαετία, αυτό είναι ένα αστείο» δήλωσε ο Λανγκ στο AFP. Επισημαίνοντας τις ανακαινίσεις στο Στρασβούργο, είπε πως «πρέπει να κάνουμε το ίδιο πράγμα εδώ, όχι σε 10-15 χρόνια αλλά σε τρία χρόνια».

Από την πλευρά του, ο εφημέριος της Notre-Dame προσπάθησε επίσης να στείλει ελπιδοφόρο σημείωμα. «Ελπίζω ότι θα δω ξανά αυτό τον καθεδρικό ναό στη ζωή μου και ότι θα γιορτάσω μια μαζική εκδήλωση, είμαι 67 τώρα και αν όλα πάνε καλά, ακόμα κι αν διαρκέσει 10 χρόνια, θα είμαι 77».

Ωστόσο, κανείς από τους προαναφερθέντες δεν είναι σε θέση να δώσει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα.

Πάντως, όσον αφορά στην ανοικοδόμηση του ιστορικού ναού, η ανταπόκριση από απλούς πολίτες, μέχρι και επιχειρηματίες είναι συγκινητική, με αποτέλεσμα να έχουν μαζευτεί περισσότερα από 750 εκατομμύρια ευρώ, λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο από την πυρκαγιά.