Συγκλονισμένος από την καταστροφή που υπέστη το μνημείο με ιστορία οχτώ αιώνων είναι ο πλανήτης, με τα βλέμματα πλέον να στρέφονται στην επόμενη ημέρα και την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη ο ιστορικός ναός της Παναγίας των Παρισίων.

Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλη είναι η κινητοποίηση από επιχειρηματικούς κολοσσούς, ευκατάστατες οικογένειες, καθώς και απλούς πολίτες οι οποίοι δεσμεύονται να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού.

Οι δωρεές  για τη χρηματοδότηση της Παναγίας των Παρισίων ξεπερνούν ήδη τα 750 εκατομμύρια ευρώ.

Την αρχή έκανε ο Φρανσουά Αρνί Πινό του ομίλου Kering, που ελέγχει τον οίκο Gucci. O δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 100 εκατ. ευρώ για τις εργασίες ανοικοδόμησης, εκφράζοντας τη θλίψη του για την «τραγωδία, που έπληξε τους Γάλλους και όλους όσους συγκινούνται από πνευματικές αξίες».

Ακολούθησε η οικογένεια Αρνό του κολοσσού πολυτελών αγαθών LVMH. Ο επικεφαλής του ομίλου και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, Μπερνάρ Αρνό, θα δωρήσει 200 εκατ. ευρώ, ενώ προσφέρει και τις υπηρεσίες του ανθρώπινου δυναμικού του, όπως ειδικών στην αρχιτεκτονική και το σχέδιο.

Δωρεά ύψους 200 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε και η οικογένεια Μπετανκούρ του κολοσσού καλλυντικών L’Oreal.

Επίσης, η γαλλική πετρελαιοβιομηχανία Total αποφάσισε να δωρίσει 100 εκατ. ευρώ, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός της, Πατρίκ Πουγιανέ, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Η εταιρεία συμβούλων Capgemini προσφέρει 1 εκατ. ευρώ, ενώ η κατασκευαστική Vinci διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλλει στις εργασίες ανοικοδόμησης και κάλεσε όλες τις γαλλικές εταιρείες του κλάδου να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ (Firmalac) θα συνδράμει με δωρεά 10 εκατομμυρίων ευρώ για την «αποκατάσταση του βέλους» και η οικογένεια Μπουίγκ του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών θα δώσει επίσης 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες. Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές. Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης.

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ ο μεγιστάνας των private equity Χένρι Κράβις και η σύζυγός του, Μαρί Ζοζέ Κράβις, ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν 10 εκατ. δολάρια.

Στο έργο αυτό, ωστόσο, δεν συμμετέχουν μόνο μεγιστάνες, καθώς απλοί πολίτες και μικρές ομάδες επίσης δίνουν το «παρών» με μικρές δωρεές. Ήδη, το Ίδρυμα Γαλλικής Κληρονομιάς, που έχει αναλάβει τη συγκέντρωσή τους, έχει στα χέρια του περισσότερο από 1,5 εκατ. ευρώ από δωρεές απλών πολιτών.

Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων» δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ.