Δεν πρόλαβαν να κλείσουν τρεις μήνες κυκλοφορίας στην Αθήνα και τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν ήδη διχάσει την πόλη: διαμαρτυρίες πολιτών, βανδαλισμοί, αλλαγές στις προδιαγραφές λειτουργίας τους, μέχρι και παρέμβαση εισαγγελέα είναι μερικά από τα επεισόδια που έχουν γραφτεί σε μια ιστορία που όπως φαίνεται δεν έχει ακόμη τελειώσει. Κι αν αρχικά η εμφάνισή τους έτυχε θετικής υποδοχής καθώς θεωρήθηκαν ένα σύγχρονο μέσο για να κινείται κάποιος στην πόλη, τα κενά ασφαλείας και η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για τη χρήση τους δεν άργησαν να φανούν. Το γεγονός απασχόλησε και τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος προχώρησε στη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας για το θέμα.

Επειτα από διαβουλεύσεις, η Αθήνα έγινε τελικά η πρώτη πόλη στην Ευρώπη όπου μειώθηκε η ταχύτητα των πατινιών, ενώ οι εταιρείες που τα διαχειρίζονται δεσμεύτηκαν ότι θα αποτρέψουν την κυκλοφορία τους σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. Την ίδια στιγμή, αρκετοί κάτοικοι του κέντρου διαμαρτύρονται για τον ανεξέλεγκτο τρόπο χρήσης τους, για τη συστηματική παραβίαση του ΚΟΚ και για το γεγονός ότι καθημερινά συναντούν σχεδόν παντού εγκαταλελειμμένα πατίνια: σε πεζοδρόμια, μέσα σε λεωφορεία, ακόμη και πάνω σε καφάο του ΟΤΕ! Φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο δείχνουν πατίνια «παρκαρισμένα» ακόμη και μέσα σε κάδους απορριμμάτων.

Σημειώνεται ότι για να νοικιάσει κάποιος ηλεκτρικό πατίνι δεν απαιτείται άδεια οδήγησης ούτε καν επιβεβαιωμένη γνώση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ετσι, οι αντικανονικοί ελιγμοί, η οδήγηση πάνω σε πεζοδρόμια και η υπερβολική ταχύτητα είναι καθημερινά φαινόμενα σε ένα δύσκολο αστικό περιβάλλον. Παρόμοια προβλήματα έχουν ανακύψει και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον πρώτο δήμο της χώρας που εγκαινίασε την ενοικίαση ηλεκτρικών πατινιών τον Δεκέμβριο του 2018. Ενα τροχαίο ατύχημα στην Καλαμαριά, κατά τη διάρκεια του οποίου 16χρονος χρήστης πατινιού τραυματίστηκε εξαιτίας σύγκρουσης με ΙΧ και διεκομίσθη στο νοσοκομείο, ήταν η θρυαλλίδα για μια έκρηξη αντιδράσεων.

-Γιατί παρενέβη ο εισαγγελέας;

-Ποια είναι τα προβλήματα στην Αθήνα;

-Ποια είναι η μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να κινούνται τα πατίνια

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Βραχυκύκλωμα από τα ηλεκτρικά πατίνια