Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Δεν πρόλαβαν να κλείσουν τρεις μήνες κυκλοφορίας στην Αθήνα και τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν ήδη διχάσει την πόλη: διαμαρτυρίες πολιτών, βανδαλισμοί, αλλαγές στις προδιαγραφές λειτουργίας τους, μέχρι και παρέμβαση εισαγγελέα είναι μερικά από τα επεισόδια που έχουν γραφτεί σε μια ιστορία που όπως φαίνεται δεν έχει ακόμη τελειώσει. Κι αν αρχικά η εμφάνισή τους έτυχε θετικής υποδοχής καθώς θεωρήθηκαν ένα σύγχρονο μέσο για να κινείται κάποιος στην πόλη, τα κενά ασφαλείας και η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για τη χρήση τους δεν άργησαν να φανούν. Το γεγονός απασχόλησε και τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος προχώρησε στη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας για το θέμα.
ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ. Επειτα από διαβουλεύσεις, η Αθήνα έγινε τελικά η πρώτη πόλη στην Ευρώπη όπου μειώθηκε η ταχύτητα των πατινιών, ενώ οι εταιρείες που τα διαχειρίζονται δεσμεύτηκαν ότι θα αποτρέψουν την κυκλοφορία τους σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. Την ίδια στιγμή, αρκετοί κάτοικοι του κέντρου διαμαρτύρονται για τον ανεξέλεγκτο τρόπο χρήσης τους, για τη συστηματική παραβίαση του ΚΟΚ και για το γεγονός ότι καθημερινά συναντούν σχεδόν παντού εγκαταλελειμμένα πατίνια: σε πεζοδρόμια, μέσα σε λεωφορεία, ακόμη και πάνω σε καφάο του ΟΤΕ! Φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο δείχνουν πατίνια «παρκαρισμένα» ακόμη και μέσα σε κάδους απορριμμάτων.
Σημειώνεται ότι για να νοικιάσει κάποιος ηλεκτρικό πατίνι δεν απαιτείται άδεια οδήγησης ούτε καν επιβεβαιωμένη γνώση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ετσι, οι αντικανονικοί ελιγμοί, η οδήγηση πάνω σε πεζοδρόμια και η υπερβολική ταχύτητα είναι καθημερινά φαινόμενα σε ένα δύσκολο αστικό περιβάλλον. Παρόμοια προβλήματα έχουν ανακύψει και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον πρώτο δήμο της χώρας που εγκαινίασε την ενοικίαση ηλεκτρικών πατινιών τον Δεκέμβριο του 2018. Ενα τροχαίο ατύχημα στην Καλαμαριά, κατά τη διάρκεια του οποίου 16χρονος χρήστης πατινιού τραυματίστηκε εξαιτίας σύγκρουσης με ΙΧ και διεκομίσθη στο νοσοκομείο, ήταν η θρυαλλίδα για μια έκρηξη αντιδράσεων.
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ. Με όσους διαμαρτύρονται συντάχθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέφερε ότι «η χρήση τους έχει γίνει πλέον επικίνδυνη». Τα παραπάνω προκάλεσαν την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Στέφανου Ζαρκαντζιά, ο οποίος, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε πολίτης, παρήγγειλε στην Τροχαία Θεσσαλονίκης τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Από την έρευνα επιβεβαιώθηκε ότι δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο που να καλύπτει την κυκλοφορία ηλεκτρικών πατινιών και αναδείχθηκε η επιτακτική ανάγκη σχετικής ρύθμισης.
«Υστερα από ένα διάστημα δυόμισι μηνών έχουν φανεί τα προβλήματα και στην Αθήνα» λέει στα «ΝΕΑ» ο Ανδρέας Βαρελάς, αντιδήμαρχος Αθηναίων, ο πρώτος πολίτης της πρωτεύουσας που δοκίμασε τα πατίνια. «Αυτό που τονίζουμε εμείς ως Δήμος Αθηναίων είναι ότι τα πατίνια δεν είναι παιχνίδι. Δεν πρέπει να τα υποτιμούν κάποιοι. Δεύτερον, δεν μπορεί να μη σέβονται οι χρήστες των πατινιών τα σήματα και τους κανόνες του ΚΟΚ. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε ανάποδα στους μονοδρόμους ή να ανεβαίνουμε πάνω στα πεζοδρόμια που είναι και στενά. Το τρίτο και το βασικό που θέτουμε είναι η ασφάλεια: η ασφάλεια του χρήστη, ο οποίος πρέπει να φορά ειδικό κράνος, η ασφάλεια των πεζών και η ασφάλεια των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους. Το θετικό είναι ότι υπήρξε ήδη ανταπόκριση από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα» πρόσθεσε.
«ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ». Οπως έγινε γνωστό, η μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν τα πατίνια στην Αθήνα μειώθηκε από τα 25 χιλιόμετρα/ώρα στα 20 χιλιόμετρα/ώρα, ενώ η εταιρεία Lime ανακοίνωσε ότι θα αποθαρρύνει την οδήγησή τους στις λεωφόρους της πόλης με τεχνολογία GPS και «εικονικές περιφράξεις» (geofence) σε συγκεκριμένες περιοχές.
«Είναι μια πρώτη εξέλιξη», σχολιάζει ο Ανδρέας Βαρελάς, «αν και για εμάς η ταχύτητα θα πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Η ομάδα εργασίας που έχουμε συστήσει για το θέμα επεξεργάζεται προτάσεις νομοθετικού πλαισίου για να τις καταθέσει στην πολιτεία. Το θεωρούμε απολύτως αναγκαίο καθώς έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες για διάθεση ηλεκτρικών πατινιών στην Αθήνα». Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βρετανία η χρήση των ηλεκτρικών πατινιών απαγορεύτηκε τελείως, ενώ στη Γαλλία έχει απαγορευτεί η χρήση τους πάνω στα πεζοδρόμια.