Νομοθετική παρέμβαση για τα ζητήματα που απασχολούν άμεσα τον κλάδο των ντελίβερι στην εστίαση προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, με αφορμή την κινητοποίηση που πραγματοποιούν οι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Νεφελούδης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει ήδη εκδοθεί εγκύκλιος, που αποσαφηνίζει ότι δεν πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση.

«Αυτό που έχει γίνει, μέχρι στιγμής, είναι ότι έχουμε κωδικοποιήσει τι ισχύει νομικά, ώστε να ενημερωθούν οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και να προχωρούν σε διαδικασίες ελέγχου πιο συστηματικά. Από τότε που εκδόθηκε η εγκύκλιος, έχει ξεκινήσει μία διαδικασία διαλόγου με όλους τους φορείς που σχετίζονται με το αντικείμενο, δηλαδή με όλες τις συλλογικότητες των εργαζομένων στο χώρο της διανομής στην εστίαση, αλλά και με τους μεταφορείς (ταχυμεταφορές, κτλ) και με εργοδότες του κλάδου είτε είναι συλλογικά όργανα, όπως η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων, Ελλάδας) είτε είναι εταιρείες του χώρου. Η διαδικασία της συζήτησης ολοκληρώθηκε στο τέλος του Μαρτίου» σημείωσε ο κ. Νεφελούδης.

Πρόσθεσε δε ότι άμεσα «θα νομοθετήσουμε μία σειρά από θέματα, που έχουν να κάνουν με την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στο χώρο της εστίασης όσον αφορά τη διανομή». Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, στόχος είναι να μην επιβαρύνονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το κόστος της συντήρησης της μηχανής που είναι το εργαλείο της δουλειάς τους, αλλά και να προστατευθούν τα εργασιακά δικαιώματά τους.

Οι δηλώσεις του κ. Νεφελούδη έρχονται με φόντο τη σημερινή κινητοποίηση εργαζομένωνστον κλάδο των ντελίβερι, κούριερ και οι εξωτερικών συνεργατών, οι οποίοι προχώρησαν σε εικοσιτετράωρη απεργία. Η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλων πραγματοποίησε και μοτοπορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.

Οι διανομής ζητούν:

– Καθιέρωση της υποχρέωσης του εργοδότη να παρέχει τα μέσα ατομικής προστασίας (κράνος, μπουφάν, κλπ) στους διανομείς.

– Κατοχύρωση της ευθύνης του εργοδότη να συντηρεί το μεταφορικό όχημα.

– Θεσμοθέτηση του δικαιώματος αποζημίωσης των διανομέων από τον εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

– Δημιουργία περισσότερων δικλείδων ασφαλείας για τους διανομείς, ώστε να μην εργάζονται σε ακραίες καιρικές συνθήκες (παγετός, καύσωνας, κλπ).

– Ενταξη των διανομέων στη νομοθεσία για τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

– Υποχρεωτική κλαδική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από