Σεσημασμένος για αιματηρές ληστείες στην Ελλάδα ήταν ο Αλβανός κακοποιός Αντριάν Μουρατάι, ο οποίος έπεσε νεκρός την Τρίτη κατά τη διάρκεια κινηματογραφικής ληστείας στο αεροδρόμιο των Τιράνων.

Ο Μουρατάι, μαζί με έναν συνεργό του, είχαν ληστέψει τράπεζα στη Λαμία με λεία 1 εκατομμύριο ευρώ. Τα κλοπιμαία δεν είχαν βρεθεί ποτέ, αφού ο Αλβανός ληστής ουδέποτε αποκάλυψε που βρίσκονταν. Μετά τη σύλληψή του, κατέληξε στις φυλακές των Τρικάλων.

Το 2013 μαζί με άλλους 10 κρατούμενους και με «αρχηγό» τον Μάριο Κόλα, είχαν καταφέρει να αποδράσουν. Ο Μουρατάι κι άλλος ένας από τους δραπέτες χωρίστηκαν από τους υπόλοιπους, για να ξεφύγουν από το ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας, που κράτησε πάνω από έναν μήνα, και βάφτηκε με το αίμα δυο αθώων.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι δραπέτες (ανάμεσα στους οποίους δεν ήταν ο Μουρατάι) είχαν σκοτώσει μια νεαρή γυναίκα στον Ισθμό της Κορίνθου και έναν αστυνομικό στο Δίστομο, περιοχές όπου συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς που τους καταδίωκαν για τους συλλάβουν.

Η ληστεία στην Αλβανία

Από τη στιγμή που απέδρασε από τις φυλακές των Τρικάλων, ο Μουρατάι εξαφανίστηκε. Ο κακοποιός έκανε την επανεμφάνισή του το απόγευμα της Τρίτης όταν μαζί με άλλους τέσσερις εισέβαλαν με βαν στο αεροδρόμιο των Τιράνων και επιτέθηκαν σε χρηματαποστολή που εκείνη την ώρα φόρτωνε σάκους με χρήματα σε αεροπλάνο που επρόκειτο να αναχωρήσει για τη Βιέννη.

Οι δράστες, οπλισμένοι με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες, εισέβαλαν στην πίστα του αεροδρομίου με βαν και κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τους υπαλλήλους την ώρα που φόρτωναν τους σάκους με τα λεφτά στο αεροπλάνο.

Έβαλαν τα λεφτά στο βαν και απομακρύνθηκαν. Όμως ένας πυροσβέστης που είδε τα πάντα, ειδοποίησε την αστυνομία.

Ξεκίνησε καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών κατά την οποία έπεσε νεκρός ο Μουρατάι, αλλά οι συνεργοί του κατάφεραν να αποφύγουν τη σύλληψη, αφού εγκατέλειψαν το βαν και διέφυγαν με άλλο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, τα χρήματα που κλάπηκαν ανήκαν σε ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία και είχαν μεταφερθεί με οχτώ οχήματα στο αεροδρόμιο.

Είναι η τρίτη φορά τα τρία τελευταία χρόνια που γίνεται ληστεία σε χρηματαποστολές στο αεροδρόμιο των Τιράνων.

Τον Ιούνιο του 2016 τρία άτομα είχαν εισβάλει στο αεροδρόμιο και αφαίρεσαν από αυτοκίνητο χρηματαποστολής που επρόκειτο να μεταφορτώσει σε αεροπλάνο σάκους που περιείχαν 1.000.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα. Τον Φεβρουάριο του 2017 ένοπλοι είχαν ακινητοποιήσει όχημα χρηματαποστολής λίγο έξω από το αεροδρόμιο και είχαν αφαίρεσαν 3.500.000 ευρώ.