«Είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό κοινοβούλιο δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον ακόμη και για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε ο υπουργός εθνικής άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία και την αμέριστη στήριξη που προσφέρει πλέον στη χώρα μας μετά το νομοσχέδιο που προωθούν αμερικανοί γερουσιαστές και περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα και άρση του εμπάργκο όπλων στην κυπριακή Δημοκρατίας.

Ο υπουργός εθνικής άμυνας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή κατά την παρουσία του σήμερα το μεσημέρι στην παρουσίαση της Διεθνούς έκθεσης αμυντικής βιομηχανίας και αμυντικών συστημάτων «DEFEA» (Defence Exhibition Athens) που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2020.

O κ. Αποστολάκης σημείωσε πως το νομοσχέδιο πακέτο των αμερικανών γερουσιαστών είναι στη θετική κατεύθυνση και «αναδεικνύει την Ελλάδα ως πολύ σοβαρό δρώντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αναδεικνύεται πολύ περισσότερο ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή». Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμη πως είναι αισιόδοξος διότι η προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα να διατηρήσει και να βοηθήσει για την ασφάλεια της περιοχής την έχει αναδείξει «ως αξιόπιστο δρώντα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας». Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα καθώς σ’ αυτή την κατεύθυνση έχει συμβάλει σημαντικά και ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ.