Αιχμηρή και δηκτική η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, που κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι αφού απέτυχε οικτρά η προσπάθειά του να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών, με τις δήθεν “γέφυρες” και τα αζήτητα των κομμάτων, στην απόγνωσή του θυμήθηκε πάλι την Novartis.

«Αφού οι “γέφυρες” κατέρρευσαν, η σκευωρία επανέρχεται ως φάρσα», τονίζει το Κίνημα Αλλάγης, μιλώντας για «μία ακόμα υπόθεση που χρησιμοποιεί μόνο για τις μικροκομματικές του επιδιώξεις και για την εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων».

«Επανέρχεται ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ, στη χρεοκοπημένη πια σκευωρία, για να επιτεθεί στο Κίνημα Αλλαγής και στα στελέχη του» σημειώνουν πηγές του ΚΙΝΑΛ, δηλώνοντας ότι «δεν θα τους περάσει. Η σκευωρία θα εκπέσει απόλυτα και οι εμπνευστές και οι καθοδηγητές της θα λογοδοτήσουν».

Μάλιστα, τονίζοντας τη βασική θέση του Κινήματος που είναι «όλα στο φως», το ΚΙΝΑΛ δηλώνει ότι «εμείς θα ψηφίσουμε την αίτηση άρσης ασυλίας» του Ανδρέα Λοβέρδου, «γιατί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε», υποστηρίζοντας ότι ήδη οι απαντήσεις που έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή «για τους χειρισμούς του για τις τιμές ορισμένων φαρμάκων είναι αποστομωτικές».

«Οι μεθοδεύσεις και οι ραδιουργίες της Κυβέρνησης για μια ακόμη φορά θα αποτύχουν. Ήδη εξ άλλου η μια μετά την άλλη οι κατηγορίες για πολιτικά πρόσωπα πάνε στο αρχείο» τονίζει το Κίνημα Αλλαγής.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιώντας το σκάνδαλο για μικροπολιτικούς λόγους και εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων του, ουσιαστικά δεν διερεύνησε «το σκάνδαλο Νοvartis και φαρμάκων που υπάρχει», αποφεύγοντας να ερευνήσει την εκτίναξη των τιμών των φαρμάκων την περίοδο 2004-2009 επί ΝΔ, αλλά και την ευθύνη των υπουργών του.

«Αφού οι “γέφυρες” κατέρρευσαν, η σκευωρία επανέρχεται ως φάρσα»

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές του ΚΙΝΑΛ «επιχειρούν να ρίξουν λάσπη με ανυπόστατες κατηγορίες, με υποθέσεις του τύπου “μπορεί”, ”άκουσα”, ”μου είπαν”, από κουκουλοφόρους και μη μάρτυρες, αλλά χωρίς κανέναν στοιχείο».

Μοναδικός στόχος, τονίζουν οι ίδιοι, είναι «να συνεχισθεί αυτή η συζήτηση ως τις εκλογές, γι αυτό οι ενέργειές τους γίνονται σε δόσεις, με την προσδοκία να φθείρουν τον ουσιαστικό τους αντίπαλο, το Κίνημα Αλλαγής. Μεθόδευση που καθοδηγήθηκε από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, με εκτελεστικό βραχίονα τον εκφραστή της Καραμανλικής συνιστώσας του, τον κ. Παπαγγελόπουλο και τους θύλακες του. Δεν θα τους περάσει. Η σκευωρία θα εκπέσει απόλυτα και οι εμπνευστές και οι καθοδηγητές της θα λογοδοτήσουν».

Το σκάνδαλο που δεν διερευνήθηκε

Σκάνδαλο Novartis και φαρμάκων υπάρχει, τονίζουν πηγές του ΚΙΝΑΛ, θυμίζοντας ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνες που προχώρησαν σε δραστικά μέτρα για τον περιορισμό και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

Είναι χαρακτηριστικό, τονίζουν, ότι επί κυβερνήσεων Ν.Δ. (2004-2009) η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη υπερδιπλασιάστηκε (από 2,43 σε 5,1 δις ευρώ), ενώ την περίοδο 2009-2011 με τα μέτρα που έλαβε το ΠΑΣΟΚ μειώθηκε στα 2,8 δισ. ευρώ.

«Και την ίδια περίοδο ο Σύριζα καταψήφιζε στην Βουλή όλα τα μέτρα, κάθε εξυγιαντική προσπάθεια, ενώ δεν έκανε μετά το 2015 και καμία περαιτέρω προσπάθεια μείωσης» επισημαίνουν.

Κατηγορούν δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «απέφυγε επιμελώς να ερευνήσει το πραγματικό σκάνδαλο με την εκτίναξη των τιμών των φαρμάκων. Για μια ακόμα φορά αρνήθηκε να διερευνήσει τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για την περίοδο 2004-2009.»

» Αρνήθηκε επίσης να διερευνήσει την ευθύνη των υπουργών του, που το 2015 “ξέχασαν”, να εκδώσουν δελτίο τιμών φαρμάκων-ως όφειλαν- παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων. Εξ άλλου πρόσφατη είναι η τροπολογία στην Βουλή με την οποία ευνοήθηκαν ιδιαίτερα τα συμφέροντα των πολυεθνικών του φαρμάκου».

Η αλήθεια θα λάμψει

Το ΚΙΝΑΛ δηλώνει ότι θα ψηφίσει την αίτηση άρση ασυλίας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ανδρέα Λοβέρδου, όπως άλλωστε ζήτησε και ο ίδιος.

«Γιατί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε. Γιατί η διαφάνεια για τους πάντες και παντού, είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής μας» τονίζουν πηγές του ΚΙΝΑΛ.

Εξ άλλου, προσθέτουν «σήμερα στην Βουλή ο Α. Λοβέρδος έδωσε αποστομωτικές απαντήσεις για τους χειρισμούς του για τις τιμές ορισμένων φαρμάκων. Απέδειξε ότι υπηρετούσε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του δημοσίου, ενεργώντας με βάση τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες και τις εισηγήσεις των αρμόδιων επιτροπών.»

» Αποκάλυψε ότι δεν είχε καμία σχέση με την ηγεσία της Novartis, και φυσικά ότι ο ενδελεχής έλεγχος που υπέστη από τις αρμόδιες αρχές για τα περιουσιακά του στοιχεία, τον δικαίωσε απόλυτα. Να υπενθυμίσουμε βέβαια ότι επί Υπουργίας του Α. Λοβέρδου έγιναν οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας, και διασώθηκαν δισεκατομμύρια από την διαφθορά και την σπατάλη».