Το Κόμμα του Κέντρου του απερχόμενου πρωθυπουργού της Εσθονίας, Γιούρι Ράτας, ανακοίνωσε το, Σάββατο, ότι κατέληξε σε συμφωνία με το αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (EKRE), γεγονός που θα του επιτρέψει να εμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης από το κόμμα Μεταρρύθμιση, που κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου.

Η πρόεδρος της Εσθονίας, Κέρστι Καλιούλαϊντ, ζήτησε την Παρασκευή από την Κάγια Κάλας, την 41χρονη επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος Μεταρρύθμιση, που συγκέντρωσε σχεδόν το 29% των ψήφων στις εκλογές, να σχηματίσει κυβέρνηση.

Μετά τις εκλογές της 3ης Μαρτίου πέντε κόμματα έχουν εισέλθει στο εσθονικό κοινοβούλιο, κάτι καθιστούσε δύσκολο μέχρι στιγμής το σχηματισμό κυβέρνησης.

Όμως, αφού παραιτήθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού την Πέμπτη, ο Ράτας ενέκρινε τη σύναψη συνασπισμού με το ακροδεξιό EKRE και το συντηρητικό κόμμα Isamaa. Αυτός ο συνασπισμός διαθέτει 56 έδρες στο κοινοβούλιο σε σύνολο 101.

«Θα αποδείξουμε μέσω των ενεργειών μας ότι η κυβέρνηση του Κόμματος του Κέντρου, του EKRΕ και του Isamaa στηρίζει την πλήρη ανάπτυξη της Εσθονίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ράτας από το Ταλίν.

Βάσει της συμφωνίας που συνήψαν τα τρία κόμματα δεν αμφισβητείται η παραμονή αυτής της μικρής χώρας της Βαλτικής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα προβλέπεται πάγωμα των φόρων, αύξηση των συντάξεων και απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο BNS.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, απορρίφθηκε πρόταση του EKRE να σταματήσει το κράτος να αποζημιώνει για τις αμβλώσεις.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από