Τις καταστροφές που άφησε πίσω της η έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ωρών προσπαθούν να αποκαταστήσουν  οι κάτοικοι στη Σητεία. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για πρωτοφανή θεομηνία, με επτά ώρες αδιάκοπης βροχής και με μεγάλο εύρος καταστροφών στους δρόμους, καλλιέργειες αγροτών, τα δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης, αλλά και σε σπίτια, ξενοδοχεία, καταστήματα και εγκαταστάσεις.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας έριξε πολύ νερό με αποτέλεσμα να “φουσκώσουν” τρεις παραπόταμοι που εκβάλουν στον ποταμό Παντέλη ο οποίος και υπερχείλισε με αποτέλεσμα να έχουμε πλημμυρίσει ένα μεγάλος μέρος της πόλης», ανέφερε, μιλώντας στο cretapost, ο δήμαρχος Σητείας, Θεόδωρος Πατεράκης.

Τα «ποτάμια» που δημιουργήθηκαν μετά από την κακοκαιρία «έπνιξαν» τα σπίτια και περιουσίες, ιδίως οχήματα και ακίνητα -κυρίως μονοκατοικίες και όσα βρίσκονται σε ισόγεια και υπόγεια.

«Κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές»

Οπως εξήγησε, τα πιο σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία εντοπίστηκαν σε δυο μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα όπου πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στους έντεκα ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν λόγω της υπερχείλισης του ποταμού και της μεγάλης συγκέντρωσης νερού, που προκάλεσε στην περιοχή τους.

«Ευτυχώς οι επιχειρήσεις διάσωσης που στήθηκαν από πυροσβεστική και ΕΜΑΚ στέφθηκαν με επιτυχία και δεν θρηνήσαμε θύματα» είπε από την πλευρά του στο cretapost ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι κατά την κορύφωση της κακοκαιρίας τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο οι πυροσβέστες πραγματοποιούσαν συνεχώς αντλήσεις υδάτων, κάτι που συνεχίστηκε και την Κυριακή.

Οι «άστεγοι» φοιτητές και το διαλυμένο ξενοδοχείο

Ο δήμαρχος Σητείας κ. Πατεράκης αναφέρθηκε και σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο, που όπως είπε καταστράφηκε το υπόγειό του, σε επιχειρήσεις και αρκετά συγκροτήματα κατοικιών.

Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές τόνισε ότι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, με τη συνεργασία ξενοδόχων.

«Οι συγκεκριμένοι φοιτητές δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους» είπε χαρακτηριστικά

.

Από την κακοκαιρία και τους μανιασμένους όγκους υδάτων επλήγησαν επίσης ξενοδοχεία, αλλά και συγκροτήματα κατοικιών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των φοιτητών που έμεναν σε ημιυπόγεια και υπόγεια στη Σητεία και πλέον δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι στιγμής το εύρος των καταστροφών σε οικιακούς εξοπλισμούς (ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα κ.ό.κ.).

Αίτημα για κήρυξη της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη

Οπως ανακοινώθηκε, έχει ήδη ξεκινήσει μία προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων ενώ έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Τα προβλήματα είναι πολλά καθώς έχουν καταστραφεί αρδευτικά και υδρευτικά δίκτυα, καλλιέργειες και περιουσίες ανθρώπων. Θα ζητήσουμε από τους πολίτες να καταθέσουν στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές ενώ εμείς από την πλευρά μας έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να κηρυχθεί ο δήμος Σητείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επεσήμανε σχετικά ο κ. Πατεράκης.