Μεσημέρι Τετάρτης, λίγο μετά τις 2, την ασυνήθιστη σιωπή που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στα γραφεία του τομέα επιχειρηματικής πίστης συστημικού ομίλου, σπάει το κουδούνισμα ενός σταθερού τηλεφώνου. Το τραπεζικό στέλεχος απαντά στην κλήση και η ομήγυρη παρακολουθεί τη συνομιλία. «Δεν θα το πιστέψετε. Δεν ήταν από τα δικαστήρια. Ηταν πελάτης!» λέει με έκπληξη στους συναδέλφους του, αφού κατεβάζει ανακουφισμένος το ακουστικό.

Το περιστατικό είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στις επιφορτισμένες με τις εταιρικές δανειοδοτήσεις γενικές διευθύνσεις των μεγάλων τραπεζών. Περισσότεροι από 100 τραπεζικοί, μεσαία κατά βάση στελέχη, έχουν στην κυριολεξία παρατήσει τη δουλειά και ασχολούνται μόνο με τις δικαστικές τους υποθέσεις.

Ο λόγος γίνεται για την ανακριτική διαδικασία για τα «κόκκινα» πλέον δάνεια που είχαν δοθεί την περασμένη δεκαετία σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα κόμματα που εναλλάσσονταν μέχρι και το 2015 στην εξουσία, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ.

«Ο ιός Φάμελλος έχει χτυπήσει τις τράπεζες προκαλώντας σημαντικές αρρυθμίες στη λειτουργία τους» σημειώνει σχετικά τραπεζική πηγή, αναφερόμενη στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε στη Βουλή για τις συγκεκριμένες χορηγήσεις και στην οποία προήδρευε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Το Βήμα της Κυριακής αποκαλύπτει…

Δεκάδες τραπεζικά στελέχη στα… δικαστήρια

Χωρίς προηγούμενο η οξύτητα με την οποία αντιμετωπίζονται

Σκηνές πανικού στα ανακριτικά γραφεία

Το φοβικό σύνδρομο «χτυπά» τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις των τραπεζών

Τι λένε τραπεζικά στελέχη για τον τρόπο που διεξάγεται η έρευνα

Τι προβλέπει το σχέδιο των συστημικών τραπεζών

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του Αγη Μάρκου στο «Βήμα της Κυριακής»