Να ξεκινήσει άμεσα η διενέργεια των πρακτικών εξετάσεων -δοκιμασιών προσόντων- των υποψηφίων οδηγών για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, ζητά με εγκύκλιό του προς τις Περιφέρειες το υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών.

Ο… δρόμος για την έναρξη της διαδικασίας, που έχει διακοπεί εδώ και περίπου 20 μέρες, ανοίγει μετά από συμφωνία του υπουργείου Μεταφορών με τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες αποδέχονται την ασφαλιστική κάλυψη οχημάτων και υποψηφίων οδηγών.

Σύμφωνα  με εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» μετά από συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών με  το αρμόδιο  θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των ασφαλιστικών  εταιρειών στην Ελλάδα (Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.), για το μεταβατικό στάδιο των 12 πρώτων μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου 4599/2019, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα παρέχουν τις εξής ασφαλιστικές καλύψεις:

* Οι τρίτοι ζημιωθέντες από τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε ο εκπαιδευόμενος οδηγός με το εκπαιδευτικό όχημα θα καλύπτονται, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, από την ειδική ασφάλιση αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία εκπαιδευτικού οχήματος.

* Η αποκατάσταση τυχόν υλικών ζημιών του ίδιου του οχήματος του εκπαιδευτή κατά τη διάρκεια της εξέτασης των υποψήφιων οδηγών μπορεί να καλυφθεί ασφαλιστικά με την παροχή ασφάλισης ιδίων ζημιών για κάθε όχημα του εκπαιδευτή σύμφωνα με όρους (π.χ. απαλλαγή) που θα συμφωνηθούν μεταξύ των συμβαλλομένων μερών. Εξυπακούεται ότι και στην περίπτωση αυτή, η ασφαλιστική κάλυψη δίδεται με τους όρους και προϋποθέσεις που παρέχεται η ασφάλιση αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία του εκπαιδευτικού οχήματος.

* Στην κάλυψη των ιδίων ζημιών του εκπαιδευτικού οχήματος μπορεί να προστεθεί όρος – επέκταση κάλυψης της απώλειας εισοδήματος του εκπαιδευτή μέχρι την επισκευή του οχήματός του για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός, σύμφωνα με τους όρους που θα συμφωνηθούν μεταξύ των συμβαλλομένων. Όλες οι ανωτέρω ασφαλιστικές καλύψεις θα παρέχονται από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις κατόπιν εκτίμησης του σχετικού κινδύνου και ανάλογης τιμολόγησης.

«Με βάση τα ανωτέρω εκτεθέντα παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας με σκοπό τον προγραμματισμό της διενέργειας δοκιμασιών προσόντων υποψηφίων οδηγών και οδηγών» καταλήγει η εγκύκλιος που υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα Μεταφορών Θ. Βούρδα.