Νικητές δηλώνουν και οι δύο εκλογικοί σχηματισμοί που διεκδικούν τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης.

Μόλις λίγη ώρα μετά τη στιγμή που ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου έσπευδε να αλλάξει το προφίλ του στο Twitter, δηλώνοντας δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, o εκπρόσωπος του AKP ανέφερε ότι με βάση τα δικά του στατιστικά στοιχεία, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ κερδίζει τελικά τη δημαρχία, ενώ έκανε λόγo και για εκλογικές παρατυπίες.

Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πάντως προχωρήσει στην πρώτη δημόσια παραδοχή της ήττας του κυβερνώντος κόμματος στην Κωνσταντινούπολη.

Σε δηλώσεις του, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «μπορεί η Δημαρχία της Κωνσταντινούπολης να έχει χαθεί, αλλά κερδίσαμε πολλούς άλλους δήμους σε αυτή» (σσ: Η Κωνσταντινούπολη είναι Μητροπολιτικός Δήμος).

«Αν χάσαμε κάποιες πόλεις» προσέθεσε ο τούρκος πρόεδρος, «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να εκφράσουμε σωστά τις θέσεις μας σε κάποιους ψηφοφόρους».

Πάντως, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα σχόλια Ερντογάν για το αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολης δεν έρχονται σε αντίθεση με το γεγονός ότι ο Μπιναλί Γιλντιρίμ (υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην πρωθυπουργός) ισχυρίζεται ότι αυτός είναι ο νικητής της αναμέτρησης.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Εκρέμ Ιμάμογλου, άλλαξε το προφίλ του στο Twitter, όπου παρουσιάζεται πλέον ως ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, σημειώνοντας ότι στο σύστημα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου έχουν ενσωματωθεί και οι τελευταίες κάλπες που τον φέρνουν στην πρώτη θέση.

Προσφυγές από το AKP

Όποιο κι αν θα είναι το αποτέλεσμα της μάχης στην Κωνσταντινούπολη, την οικονομική και δημογραφική καρδιά της χώρας, ο Ερντογάν έχει ήδη καταγράψει ηχηρή ήττα χάνοντας την πρωτεύουσα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, σε μια ένδειξη ότι δεν θα επιτρέψει να χάσει τις δύο κύριες πόλεις της Τουρκίας χωρίς να κάνει τίποτα, το AKP ανακοίνωσε πως θα καταθέσει προσφυγές για να επανεξετασθεί η εγκυρότητα δεκάδων χιλιάδων ψηφοδελτίων, τα οποία θεωρεί άκυρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Μπαϊράμ Σενοτσάκ, αξιωματούχος του AKP που είναι αρμόδιος για την επαρχία της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε πως το κόμμα του έχει «άφθονα» στοιχεία που δείχνουν παρατυπίες στις ψηφοφορίες και πρόσθεσε πως είναι προφανές ότι αυτές οι παρατυπίες επηρέασαν το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το Anadolu, 290.000 ψήφοι καταμετρήθηκαν ως άκυρες στην Κωνσταντινούπολη και 90.000 στην Άγκυρα. Φοβούμενη νοθεία, η αντιπολίτευση κάλεσε από την πλευρά της τους παρατηρητές να μην φύγουν από τα εκλογικά τμήματα, ακόμη και «να μην κοιμηθούν για 48 ώρες».