Μετά τη Σμύρνη και την Άγκυρα οι οποίες βρίσκονται στα «χέρια» της Αντιπολίτευσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως χάνει οριστικά και την Κωνσταντινούπολη μετά το εκλογικό θρίλερ που συνεχιζόταν μέχρι νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και αφού έχει γίνει καταμέτρηση στο 99,6% των ψήφων, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται να επικρατεί οριακά έναντι του Μπιναλί Γιλντιρίμ που ήταν ο «εκλεκτός» του τούρκου προέδρου.

Συγκεκριμένα, ο Ιμάμογλου φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 48,8% έναντι 48,4% του Γιλντιρίμ. Την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων ζήτησε, με νέες δηλώσεις του, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου, σημειώνοντας ότι στο σύστημα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου έχουν ενσωματωθεί και οι τελευταίες κάλπες που τον φέρνουν στην πρώτη θέση με 27000 ψήφους.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Σαντί Γκιουβέν, σύμφωνα με το ΑΠΕ,  απαντώντας στις αιτιάσεις για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων από το πρακτορείο Αναντολού, τόνισε ότι δεν ξέρει από που παίρνει και μεταδίδει τα στοιχεία. «Εμείς ακόμη δεν τα έχουμε περάσει όλα στο σύστημα. Προς το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με εξαίρεση 84 κάλπες, όπου υπάρχουν ενστάσεις» σημείωσε.

Για το θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, αλλά έπειτα από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σημείωσε ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με 4.159.650 ψήφους έναντι 4.131.761 ψήφων του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Κατά τα λοιπά, η Άγκυρα, όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, αλλάζει χέρια μετά από 15 χρόνια ενώ και η Σμύρνη είναι και πάλι στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Ανεξάρτητα πάντως από την έκβαση στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Αττάλεια που χάνει το κόμμα του Ερντογάν, στις δημοτικές εκλογές σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα η Λαϊκή Συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συγκεντρώνει συνολικό ποσοστό 51,81% έναντι 37,61% της Εθνικής Συμμαχίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Καλού Κόμματος της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ.

Το ΑΚΡ σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα που μεταδίδει το πρακτορείο Αναντολού, αυξάνει τα ποσοστά του στο 44.42 % έναντι 42,87% το 2014, ενώ αύξηση παρουσίασε και το CHP το οποίο έφτασε στο 30.07 % έναντι 26,34% το 2014.

Το CHP κυριαρχεί και πάλι στα παράλια και πιο συγκεκριμένα από τη Σμύρνη που δεν έχασε ποτέ, στη Ρεδεστό, δηλαδή Τεκίρνταγ, τα Δαρδανέλια, τη Γιάλοβα, το Αϊδίνιο, τη Μούγλα, την Αττάλεια, το Χάταϊ, τη Σινόπη, τα Άδανα και τη Μερσίνα.

Νίκη του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν καταγράφεται σε αρκετές πόλεις της Νοτιανατολικής Τουρκίας όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι κουρδικής καταγωγής με σημαντικότερη στο Σιρνάκ, στα σύνορα με την Συρία που εθεωρείτο άνδρο του κουρδικού κόμματος. Αποτέλεσμα που δείχνει ότι η πολιτική των τοποτηρητών που έκαναν σημαντικά έργα υποδομών απέδωσε.

Μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, δείχνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να «πληρώνει» την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, κάτι που βιώνουν οι Τούρκοι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Και γι’ αυτό στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τόνισε ότι έχει μπροστά του 4,5 χρόνια χωρίς εκλογές για να υλοποιήσει στιβαρό οικονομικό πρόγραμμα.