«Τα ελληνικά σχολικά βιβλία θα ενσωματώσουν το νέο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών για τη γειτονική χώρα» απάντησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά από ερώτηση των Γιώργου Κουμουτσάκου και Νίκης Κεραμέως αν υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές στα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι «στα εν χρήσει σχολικά βιβλία δεν υφίστανται αλυτρωτισμοί ή αναθεωρητισμοί», σημειώνοντας πως «η Ελλάδα, μετά από περίπου 40 χρόνια που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει περάσει «από κόσκινο» τα βιβλία της πάρα πολλές φορές, ώστε να μην υπάρχουν τέτοιου είδους αναφορές αλυτρωτικές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, έτσι ώστε πολύ δύσκολα μπορεί να βρει κανείς -εγώ λέω ότι δεν υπάρχουν- στα βιβλία μας αναφορές αλυτρωτικές και αναθεωρητικές».

«Αλλά είμαστε ανοιχτοί αν θέλουν να μας κάνουν κάποια παρατήρηση, είμαστε εδώ να τη συζητήσουμε, αλλά θα τη συζητήσουμε με βάση την ακαδημαϊκή, επιστημονική, ιστορική αλήθεια, όπως αυτή είναι παραδεδεγμένη διεθνώς από την διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, αυτή είναι η συμφωνία μας» πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εναρμόνισης των αναλυτικών σχολικών προγραμμάτων και των σχολικών βιβλίων των δύο χωρών με τα προβλεπόμενα στη συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν που συντάχθηκε μετά τη δεύτερη Συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα που συστάθηκε βάσει της συμφωνίας, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών «κατάρτισαν ένα εντατικό πρόγραμμα για την επίτευξη κοινώς αποδεκτών λύσεων, βάσει των σχετικών αρχών και των στόχων της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο αντιπροσωπείες είχαν «ουσιαστική συζήτηση» και «εργαζόμενες με συναδελφικό και εποικοδομητικό πνεύμα, έδωσαν τη δέουσα προσοχή στο ζήτημα των αναλυτικών προγραμμάτων και των σχολικών εγχειριδίων που χρησιμοποιούνται σήμερα και αποφάσισαν την εναρμόνισή τους με το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών». Επίσης, επιβεβαιώθηκε η αποφασιστική δέσμευση των μελών της Μεικτής Επιτροπής έναντι στη νέα γενιά αμφοτέρων των χωρών καθώς και της ευρύτερης περιοχής για μια εκπαίδευση στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης και της αμοιβαίας συνεργασίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκε ότι η επόμενη συνάντηση της εν λόγω Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12–13 Απριλίου, έχοντας ως στόχο την περαιτέρω προώθηση του έργου που επετεύχθη κατά την Δεύτερη Συνάντηση, καθώς και να διατυπώσει συστάσεις, για μελλοντική έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Η απάντηση του Μάρκου Μπόλαρη