«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει για το καλύτερο, αλλά είναι επίσης προετοιμασμένη για το χειρότερο» δήλωσε ο επικεφαλής των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξή του στο CNN και το δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ.

Έπειτα από μια εποικοδομητική σύνοδο κορυφής και πέρα από τα τεχνικά ζητήματα, «έχουμε τώρα μια συμφωνία που ξεκαθαρίζει τον ορίζοντα και επιτρέπει στο βρετανικό κοινοβούλιο να αποφασίσει για το επόμενο βήμα» υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.

Σύμφωνα πάντως με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, «ένα Brexit χωρίς συμφωνία ήταν ανέκαθεν ένα από τα πιθανά αποτελέσματα αυτής της πολύ λυπηρής διαδικασίας. Είναι κάτι που ουδείς μπορεί να αποκλείσει. Σε ό,τι μας αφορά, εργαζόμαστε εδώ και μήνες για να ετοιμάσουμε σχέδια που θα επιτρέψουν στους 27 να αντιμετωπίσουν τις πολλές αρνητικές συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία, τα σχέδια αυτά υπάρχουν, ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι μια εν δυνάμει επιλογή, όμως τι μπορούμε να κάνουμε; Εμείς είμαστε ο εταίρος που εγκαταλείπεται, δεν φύγαμε εμείς, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκείνο που άνοιξε την πόρτα και έφυγε».

Στην περίπτωση που η συμφωνία της Μέι καταψηφιστεί από το βρετανικό κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, τότε μπορεί να ενεργοποιηθεί η δεύτερη επιλογή, που δίνει στην πρωθυπουργό προθεσμία μέχρι τις 12 Απριλίου.

«Αν είναι να ενεργοποιηθεί η δεύτερη επιλογή», λέει ο κ. Σχοινάς στο CNN, «η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει να ειδοποιηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο για την πρόθεσή του να οργανώσει ευρωεκλογές τον Μάιο. Γι’ αυτό υπάρχει και η προθεσμία της 12ης Απριλίου — επειδή είναι η τελευταία δυνατή ημερομηνία για να μπορέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να αρχίσει τις προετοιμασίες για την οργάνωση των ευρωεκλογών. Έτσι το πρώτο βήμα, αν είναι να ακολουθηθεί αυτή η επιλογή, θα είναι να έχουμε σε μια επιστολή την ξεκάθαρη διευκρίνιση ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στη Βρετανία. Την επιστολή αυτή θα περιμέναμε να συνοδεύουν ένα αίτημα για επιπλέον παράταση, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους ζητείται η παράταση αυτή».

Στην ερώτηση του Ρίτσαρντ Κουέστ αν η 12η Απριλίου είναι το τέλος, ο Μαργαρίτης Σχοινάς τονίζει: «Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι ναι, αν μέχρι τότε δεν υπάρχει εγκεκριμένη συμφωνία και αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει δηλώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι αυτή την ημερομηνία την πρόθεσή του να διεξαγάγει ευρωεκλογές και δεν έχει ζητήσει επιπλέον παράταση. Αυτή είναι η απάντηση στην ερώτησή σας».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)