Είμαι εδώ για να συζητήσω με τους ομολόγους μου το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο, δήλωσε η Τερέζα Μέι προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε ότι μια μικρή παράταση θα δώσει τον χρόνο για να γίνει μια τελική επιλογή.

«Είναι σημαντικό το κοινοβούλιο να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τώρα είναι η ώρα για να αποφασίσει το κοινοβούλιο.Πραγματικά ελπίζω ότι θα φύγουμε με μια συμφωνία, συμπλήρωσε η Μέι.

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι οι «27» προσανατολίζονται στο να απορρίψουν το αίτημα της Μέι για παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου, προτάσσοντας το σενάριο μίας μικρότερης παράτασης.

Μία τρίμηνη αναβολή «θα σημαίνει σοβαρούς νομικούς και πολιτικούς κινδύνους για την ΕΕ» προειδοποιεί, την ίδια ώρα, η Κομισιόν.

«Είμαστε επί της αρχής προετοιμασμένοι να δώσουμε παράταση», δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και πρόσθεσε:  «Πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο λέει «ναι». «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η αύξηση της πίεσης να βοηθήσει την διαδικασία της λήψης απόφασης», πρόσθεσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός. «Τα πράγματα δεν θα πάνε αυτομάτως καλά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ατυχήματα».

«Είναι σημαντικό να επιλέξουμε παράταση τέτοιας διάρκειας που θα επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λειτουργήσει», επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ