Στις προσπάθειες για την αντιστροφή του φαινομένου του brain drain αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση στον «Δημόκριτο» αφού επισκέφτηκε ερευνητικές εγκαταστάσεις στο τεχνολογικό πάρκο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα του brain drain, δηλαδή της φυγής μορφωμένων Ελλήνων στο εξωτερικό. Όπως ανέφερε κατά τις δηλώσεις του, «έγιναν προσπάθειες για να αντιστρέψουμε την τάση του brain drain».

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σοβαρότητα του προβλήματος της «φυγής μορφωμένων νέων ανθρώπων με μεταπτυχιακά», της φυγής «όχι από επιλογή», όπως είπε, διευκρινίζοντας ότι «δεν πρέπει να δαιμονοποιήσουμε την επιλογή νέων ανθρώπων να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις ενδεχομένως και σε ερευνητικά κέντρα υψηλού κύρους και διεθνούς ακτινοβολίας».

«Μιλάμε γι’ αυτούς που φεύγουν από ανάγκη ή αυτούς που φεύγουν και δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω», εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του brain drain. «Δώσαμε μάχη για να αυξήσουμε το ποσοστό του δημοσίου προϋπολογισμού που κατευθύνεται στην έρευνα αλλά και να αυξήσουμε το απόλυτο ποσό που κατευθύνεται στην έρευνα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό επετεύχθη από το 2015.

Χαρακτήρισε το βήμα αυτό «σημαντικό», αλλά παραδέχτηκε ότι από μόνο του δεν είναι αρκετό. «Το θέμα είναι η δημιουργία υποδομών», εξήγησε και αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας του ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος στοιχεία του ΕΛΙΔΕΚ, είπε ότι «αρχίζει σιγά — σιγά μια επιστροφή των ερευνητών στη χώρα» και ζήτησε να σταματήσουμε να υποτιμούμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, τα πανεπιστήμια και τους ερευνητές μας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι επισκέφτηκε το παράρτημα της Tesla που «επέλεξε την Ελλάδα ως μοναδική ευρωπαϊκή χώρα για να ιδρύσει παράρτημα R&D», επιλογή που «προφανώς δεν είναι τυχαία», όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία συγχρηματοδότησης για την επέκταση του τεχνολογικού πάρκου «Λεύκκιπος» του Δημόκριτου, ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Τσίπρας κάλεσε «η Ελλάδα να γίνει και μπορεί να γίνει ένα hub καινοτομίας, έρευνας και νέας τεχνολογίας», σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί το μέλλον της Ελλάδας να είναι μόνο οι υπηρεσίες στον τουρισμό».