Οι υψηλοί τόνοι και οι προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχουν τέλος, σημάδι μια στρατηγικής που δεν αφορά μόνο τις δημοτικές εκλογές αλλά που έχει ως στόχο να αφήσει παρακαταθήκη.

Μετά τους «γιαούρηδες» που πετάχτηκαν από τη Σμύρνη και ότι θα φύγουν σε φέρετρα όσοι απειλήσουν την Ινσταμπούλ, ο Ερντογάν φρόντισε να δώσει το στίγμα για την Τουρκία που ονειρεύεται. «Βάφτισε» την Κωνσταντινούπολη «Ισλαμπόλ», δηλαδή πόλη του Ισλάμ.

«Αυτές οι δηλώσεις περί Κωνσταντινούπολης δεν είναι τυχαίες. Σημαίνει ότι στην ψυχή τους, στο μυαλό τους ακόμη αυτά σκέφτονται. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι: Εδώ είναι «Ισλαμπόλ» (σ.σ. η πόλη του Ισλάμ). Δεν έχουμε πια ούτε στο μυαλό μας ούτε στα όνειρά μας καμία Κωνσταντινούπολη. Δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», είπε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας βρήκε ακόμη μια ευκαιρία για να μιλήσει για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, κάτι που ζητούν επιτακτικά οι Τούρκοι εθνικιστές. Για δεύτερη φορά, ο Ερντογάν θέλησε να ρίξει τους τόνους αλλά όχι και να κλείσει εντελώς την… πόρτα στο ενδεχόμενο. Εκλογές έρχονται άλλωστε.

Τεράστιο κόστος

«Δεν πρέπει να μπαίνουμε σε τέτοια παιχνίδια, γιατί το κόστος για την Τουρκία θα είναι τεράστιο. Δεν είναι πρόβλημα για εμάς, μπορούμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, αλλά τί κόστος θα έχει αυτό; Δεν βρίσκω σωστό να τα εξηγήσω εδώ αυτά, αλλά αυτό θα έχει κόστος και το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ για εμάς. Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές χώρες του κόσμου έχουμε χιλιάδες τζαμιά. Άραγε όσοι το ζητούν αυτό, να γίνει τζαμί (σ.σ. η Αγία Σοφία), σκέφτονται τί θα συμβεί σε αυτά τα τζαμιά;», είπε ο Ερντογάν.

Και εξήγησε πως το να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά (Μνημόνιο Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO να σημειωθεί αν και το ξεχνούν πολλοί στην άλλη πλευρά του Αιγαίου), θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και επιθέσειςεκδίκησης σε τζαμιά σε όλο τον κόσμο.

Κλείνοντας το μάτι στους «Γκρίζους Λύκους» είπε ότι στην Αγιά Σοφιά υπάρχει ξεχωριστός χώρος για όποιον θέλει να προσευχηθεί, σημειώνοντας πως πολλές φορές έχει εκεί διαβαστεί και το Κοράνι.

Στο σημείο που μιλούσε για την Αγιά Σοφιά, ο Ερντογάν βρήκε άλλη μια ευκαιρία να απευθυνθεί στον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας, που στο μανιφέστο του είχε γράψει πως ήθελε εξαφανίσει τους μιναρέδες από την Αγιά Σοφιά. «Οι παππούδες σου ήταν τόσο ισχυροί, που το επίπεδό τους δεν μπορείς να το φτάσεις καν. Βρε ανάγωγε, μάθε πρώτα τα όριά σου. Εσύ ακόμη δεν έχεις μάθει αυτό το έθνος. Ήρθε εδώ ο τύπος και περιηγήθηκε επί 43 ημέρες, έκανε βόλτες» είπε ο Ερντογάν.

Και για την Τροία

Μιλώντας έξω από το Μουσείο της Τροίας, είπε: «Το μουσείο της Τροίας που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι το τελευταίο παράδειγμα της προσπάθειάς μας να μεταφέρουμε την ιστορία μας στις επόμενες γενιές. Η Τροία, με την ιστορία των 50.000 ετών είναι από τα σημαντικότερά μας αρχαιολογικά μνημεία, το οποίο είναι υπό την προστασία της Ουνέσκο από το 1998».

Το πιο εντυπωσιακό και εκτός κάθε λογικής πλέον είναι ότι μπαίνοντας ο επισκέπτης στο μουσείο συναντά την Ωραία Ελένη αλλά και τον Αχιλλέα και μόλις πλησιάσουν ενεργοποιείται ένας αισθητήρας και τα δυο αυτά πρόσωπα, μιλούν τουρκικά!