Ποιά μαμά δεν θέλει να βλέπει συγυρισμένο το δωμάτιο του παιδιού της; Όσο κι αν σου φαίνεται ουτοπικό να μάθεις το παιδί σου να τακτοποιεί μόνο το δωμάτιό του, υπάρχει τρόπος, να το εκπαιδεύσεις ώστε αρχικά να σε βοηθάει στην τακτοποίηση και το καθάρισμα του δωματίου του και σταδιακά να το καθαρίζει και να τακτοποιεί μόνο του και να μην περιμένει από εσένα να κάνεις κι αυτό.

Τι πρέπει να κάνεις δεδομένου ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν αρκεί να εξηγήσεις στο παιδί πως ένα τακτοποιημένο δωμάτιο θα το εξυπηρετεί καλύτερα στην καθημερινότητά του, καθώς θα μπορεί να δέχεται εκεί με μεγαλύτερη ευκολία τους φίλους του για να παίξουν, θα κινείται με μεγαλύτερη άνεση και θα βρίσκει χωρίς κόπο κάτι που ψάχνει.

Κομβική για την επιτυχία μιας τέτοιας προσπάθειας είναι ο χρόνος έναρξης της προσπάθειας. Αν εξαρχής έχεις αναλάβει μόνη σου την ευθύνη τακτοποίησης του δωματίου του παιδιού σου και δεν ζήτησες ποτέ από το παιδί να σε βοηθήσει, δύσκολα θα το πείσεις να το φροντίσει μόνο του στη συνέχεια.

Φρόντισε λοιπόν από νωρίς πριν το παιδί να πάει στο νηπιαγωγείο να το εξοικειώσεις με το μάζεμα των παιχνιδιών και των βιβλίων του, ζητώντας τη βοήθειά του στο καθημερινό συμμάζεμά τους πριν πέσει για ύπνο στο κρεβατάκι του.

Δεδομένου ότι τα παιδιά  λειτουργούν μιμητικά βλέποντάς σε καθημερινά να μαζεύεις τα παιχνίδια του το πιθανότερο είναι ότι κι εκείνο αρχικά παίζοντας, αλλά σταδιακά όλο και πιο συνειδητά να προσπαθήσει να σε βοηθήσει να τακτοποιήσεις για παράδειγμα τα αυτοκινητάκια του ή τις κούκλες του στο ανάλογο κουτί, τα παζλ στο ντουλάπι του κ.ο.κ. Σ’ αυτή τη διαδικασία θα σε βοηθήσει η κατηγοριοποίηση των παιχνιδιών και η δημιουργία ειδικών αποθηκευτικών χώρων στο παιδικό δωμάτιο.

Έτσι ή αλλιώς όρισε συγκεκριμένη ώρα τακτοποίησης. Παράλληλα εάν δεν έχεις συγκεκριμένους χώρους αποθήκευσης στο παιδικό δωμάτιο, προμηθεύσου ανάλογα κουτιά για τα πράγματά του, και όρισε τι μπαίνει στο καθένα, αλλού τα βιβλία, τα αρκουδάκια, οι barbie, τα παζλ κ.ο.κ. Είναι σημαντικό το παιδί να μάθει ότι κάθε πράγμα έχει τη θέση του.

Παράλληλα προσπάθησε να κάνεις τη διαδικασία συμμαζέματος πιο διασκεδαστική βάζοντας π.χ. μουσική ή οργανώνοντας αγώνα για το ποιος θα τακτοποιήσει πρώτος την εκάστοτε γωνία του δωματίου.

Επίσης φρόντισε στις αλλαγές της εποχής (καλοκαίρι και χειμώνας), εκτός από το ξεσκαρτάρισμα  των ρούχων που φοριούνται να προβαίνεις μαζί με το παιδί σε έλεγχο των παιχνιδιών και βιβλίων, ώστε να κρατάτε ότι πραγματικά θα χρησιμοποιήσει και να δώσετε όπου νομίζετε ότι δεν χρειάζεται. Έτσι το παιδί εκπαιδεύεται να κρατά τα αντικείμενα που του είναι απαραίτητα και μαθαίνει να μοιράζεται και να βοηθά κάποιον που έχει ανάγκη.

Κανένα παιδί δεν θα δείξει την συνέπεια που δείχνεις εσύ στην τάξη και την καθαριότητα, ωστόσο να είσαι σίγουρη πως αυτά τα μαθήματα τακτοποίησης θα είναι κάτι που θα κουβαλά μεγαλώνοντας, βοηθώντας το αποτελεσματικά όταν θα κληθεί να φροντίσει το φοιτητικό του σπίτι αλλά και στην υπόλοιπη ζωή του.