Η Βρετανία μπορεί να μην φύγει ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν η Βουλή απορρίψει τη συμφωνία για το Brexit την επόμενη εβδομάδα. Με αυτή την προειδοποίηση η Τερέζα Μέι θέλησε να πείσει πρωτίστως εκείνους που στήριξαν με θέρμη την έξοδο πριν από δυόμιση χρόνια να πουν «ναι» στη συμφωνία της, καθώς και να στείλει μήνυμα προς τους Ευρωπαίους.

«Στηρίξτε τη και η Βρετανία θα βγει από την ΕΕ. Απορρίψτε τη και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί» είπε η Μέι για τη συμφωνία που έκλεισε με τις Βρυξέλλες στις 12 Μαρτίου, απευθυνόμενη προς τους επικριτές της εντός του Συντηρητικού Κόμματος.

Ενδεχόμενη αναβολή του Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα ή σε μία μορφή του, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην ψήφο του λαού, πρόσθεσε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Όπως είπε, «τώρα είναι η ώρα να δράσουμε. Χρειαζόμαστε μία τελική ώθηση για να αντιμετωπίσουμε οριστικά τις ανησυχίες της Βουλής».

Αν η συμφωνία την οποία διαπραγματεύεται δεν ευδοκιμήσει, η Μέι τόνισε ότι θα συνεχιστεί η κατάσταση αβεβαιότητας στην οποία έχει εισέλθει τον τελευταίο καιρό η χώρα, τη στιγμή που θα μπορούσε να επικεντρώνεται σε σημαντικότερα προβλήματα στο εσωτερικό της.

Η τελευταία ψηφοφορία σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για το Brexit θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο οι βρετανοί βουλευτές απέρριψαν τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ σε μία συντριπτική ήττα για την Τερέζα Μέι. Έκτοτε η βρετανίδα πρωθυπουργός προσπαθεί να αποσπάσει αλλαγές από την κοινότητα των 27, ειδικά όσον αφορά στο backstop για τα ιρλανδικά σύνορα, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποδώσει καρπούς.