Απέδωσαν καρπούς οι πολυετείς έρευνες της αρχαιολόγου Καλλιόπης Παπακώστα, η οποία ανακάλυψε τη βασιλική συνοικία της αρχαία Αλεξάνδρειας.

«Έχω ένα όνειρο και θα συνεχίσω μέχρι να το εκπληρώσω»: Είναι τα λόγια της Ελληνίδας αρχαιολόγου Καλλιόπης Λιμναίου Παπακώστα που εδώ και πάνω από 20 χρόνια ψάχνει να βρει τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι δηλώσεις της φιλοξενούνται σε άρθρο του National Geographic, με αφορμή ντοκιμαντέρ που έχει ετοιμάσει το περιοδικό με τίτλο «Ο χαμένος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Οι έρευνες της αρχαιολόγου είχαν επικεντρωθεί στο να εντοπίσει τον τύμβο του Μέγα Αλέξανδρου. Σύμφωνα με αφιέρωμα του National Geographic, πριν περίπου επτά χρόνια, η ομάδα της εντόπισε άγαλμα της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου που θύμισε το στρατηλάτη.

Ανάμεσα στα ευρήματα τους συμπεριλαμβάνεται ένας ρωμαϊκός δρόμος και ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο που ίσως φέρει στο φως μυστικά για τον τάφο του Μέγα Αλέξανδρου.

Όπως αναφέρεται στο National Geographic, η κ. Παπακώστα και η ομάδα της έχουν εντοπίσει κατά τη διάρκεια των ερευνών 14 υπόγειες ανωμαλίες, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε κτίσματα της εποχής.

Στόχος της αρχαιολόγου είναι να εντοπίσει το σημείο ταφής του Μέγα Αλέξανδρου.