Η Τουρκία ήταν πάντα φιλική για τους Γερμανούς και παραμένει ένας ασφαλής προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, περί συλλήψεων Γερμανών οι οποίοι θεωρούνται υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν και επισκέπτονται την Τουρκία για τουρισμό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην τουριστική έκθεση του Βερολίνου ITB, ο Ερσόι διέψευσε τις αναφορές μέσων ενημέρωσης ότι Γερμανοί επισκέπτες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με αυθαίρετες απελάσεις ή συλλήψεις στην Τουρκία.

«Αυτό αποκλείεται» απάντησε ο Ερσόι, προσθέτοντας ότι η δήλωση του Σοϊλού περί υπόπτων τρομοκρατίας στην Γερμανία αποδόθηκε λάθος και έξω από τα συμφραζόμενα από κάποια μέσα ενημέρωσης.

«Η φιλία μεταξύ του τουρκικού και γερμανικού λαού έχει βαθιές ρίζες στην Ιστορία και αυτό είναι πολύ σημαντικό» επισήμανε ο τούρκος υπουργός Πολιτισμού.

«Αγαπάμε τους Γερμανούς. Και γνωρίζουμε ότι οι Γερμανοί αισθάνονται το ίδιο και θέλουν να επισκεφτούν την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία αναμένει να υποδεχθεί περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια Γερμανούς τουρίστες φέτος.

Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού σε προεκλογική συγκέντρωση ενόψει των δημοτικών εκλογών δήλωσε πως: «υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι στην Ευρώπη ή στη Γερμανία συμμετέχουν σε διαδηλώσεις μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και μετά έρχονται να κάνουν διακοπές στην Αττάλεια ή στην Αλικαρνασσό. Για αυτούς έχουμε λάβει μέτρα. Θα έρχονται ήσυχα και μετά θα συλλαμβάνονται κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο. Στο εξής δεν θα είναι πια τόσο εύκολο έξω να διαπράττουν προδοσία κι έπειτα να διασκεδάζουν στην Τουρκία».

Λίγο μετά τις δηλώσεις Σοϊλού, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Σοϊλού, απέρριψε τις απειλές της Άγκυρας, κάνοντας λόγο για δηλώσεις «οι οποίες δεν βοηθούν στην παρούσα κατάσταση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ