Εως και 40.000 ακίνητα συνολικά σε όλη τη χώρα εκτιμάται ότι θα περάσουν στο Δημόσιο αυτή και την επομένη χρονιά αν οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δηλώσουν στο Κτηματολόγιο! Και αυτός είναι ο λόγος που από το Κτηματολόγιο επιμένουν: «Δηλώστε τα ακίνητά σας, έστω και την τελευταία στιγμή, για να σώσετε…». Ηδη τη διετία 2017-2018, για 15.000 – τουλάχιστον – ακίνητα ξεκίνησε η διαδικασία για να περιέλθουν στο Δημόσιο σε 35 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι οποίες εξαιρέθηκαν από τις τελευταίες ρυθμίσεις του περασμένου Δεκεμβρίου που προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δείτε εδώ οδηγίες

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ 

Υπενθυμίζεται πως με τις ρυθμίσεις δόθηκε ένας χρόνος παράταση (από τα 14 στα 15) σε όσες περιοχές δεν έληξε η παράταση δήλωσης στο Κτηματολόγιο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018. Ομως με τον τρόπο αυτό άφησε απέξω τόσο 14 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018 όσο και 21 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληγε το 2017. Τον περασμένο Δεκέμβριο «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσίασαν όλες τις περιοχές που μετά και την παράταση που δόθηκε λήγουν μέσα στο 2019. Σήμερα επανέρχονται στο θέμα παρουσιάζοντας τη νέα λίστα με τις περιοχές που λήγουν μέσα στο 2020 αλλά και (υπενθυμίζοντας) αυτές που μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 λήγει η προθεσμία των 15 χρόνων.

Η εκτίμηση είναι ότι πλέον κάθε χρόνο γύρω στα 20.000 ακίνητα θα περιέρχονται στο Δημόσιο αν οι ιδιοκτήτες δεν σπεύσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, να τα δηλώσουν. Σε όλες αυτές τις περιοχές είναι σε εξέλιξη – και σε λίγο λήγουν – τα παλιά και τα νέα προγράμματα κτηματογράφησης (αυτά δηλαδή που τρέχουν από το 2008 και μετά).

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει και όσα ακίνητα δεν δηλωθούν θα χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Σε αυτήν την περίπτωση, οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο, εκτός αν το ίδιο το Δημόσιο προκρίνει και μπορεί να τους το επιτρέψει.

Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ. Ετσι, μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν ακίνητα, είτε επειδή δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο είτε επειδή δηλώθηκαν με λάθος στοιχεία, από την ΠΟΜΙΔΑ διεκδικούν νομοθετική παράταση της προθεσμίας στα 20 χρόνια για όλα τα προγράμματα κτηματογράφησης. Επιπλέον, από την ΠΟΜΙΔΑ ανησυχούν και για τις διεκδικήσεις του Δημοσίου φέροντας ως παράδειγμα ιδιοκτήτες που έχασαν τον ύπνο τους όταν έλαβαν ξαφνικά αγωγές από το Δημόσιο που διεκδικεί την περιουσία τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που από την ΠΟΜΙΔΑ ζητούν – και – νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων. Οπως ισχυρίζονται, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικεί οποιοδήποτε εκτός σχεδίου ακίνητο, αξιώνοντας από τους πολίτες την ανεύρεση και επίκληση μετεγγεγραμμένων τίτλων μέχρι και το 1885!

ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ. Για τα παλιά προγράμματα (1997-1999) ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν δηλωθεί σε 14 χρόνια και για τα νέα (από το 2008 και μετά) αν δεν δηλωθεί σε επτά χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου στη θέση του υποθηκοφυλακείου. Η εκτίμηση είναι ότι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα ανέρχονται σε περίπου 170.000. Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και χρονιά του Κτηματολογίου. Κι αυτό επειδή είναι η πρώτη χρονιά στην οποία εν δυνάμει όλοι οι ιδιοκτήτες στην Ελλάδα (και κάτοικοι του εξωτερικού), κοινώς εκατομμύρια ιδιοκτήτες σε όλο τον κόσμο, πρέπει να είναι σε εγρήγορση μιας και το Κτηματολόγιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ετσι, δεν είναι μόνο τα παλαιότερα (1997-1999), νεότερα (από το 2008) προγράμματα κτηματογράφησης, αλλά και το νέο Κτηματολόγιο που τρέχει αυτήν την περίοδο με τη συλλογή των δηλώσεων.

ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ. Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης που είναι σε εξέλιξη, σε αυτή τη φάση γίνεται η συλλογή δηλώσεων. Η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού. Το εξάμηνο όμως έχει στην πράξη γίνει κανόνας για όλους.

Η τελευταία παράταση που δόθηκε έως τις 5 Απριλίου 2019 αφορά τη συλλογή δηλώσεων στα Δωδεκάνησα. Σε ό,τι αφορά τις νεότερες παρατάσεις: στις 12 Μαρτίου λήγει η συλλογή δηλώσεων για τις περιοχές Αρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ροδόπης, Θάσου, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών και Δυτικής Αττικής. Εξι ημέρες αργότερα, στις 18 Μαρτίου, λήγει η προθεσμία για τη συλλογή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Λασιθίου, Πιερίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αργολίδας και Αρκαδίας.

Οι προαναφερόμενες περιοχές αναμένεται και αυτές με τη σειρά τους να πάρουν παράταση. Η συνήθης πρακτική είναι να δοθεί αρχικά ένας με ενάμιση μήνα παράταση και μετά σταδιακά η παράταση θα ανέβει στο τρίμηνο. Για τους κατοίκους εξωτερικού η προθεσμία, όπως προαναφέρθηκε, είναι έξι μήνες, αλλά υπάρχουν σκέψεις (και αιτήματα) με την παράταση να φτάσει τους εννέα μήνες ώστε να συμπεριληφθεί ολόκληρο το καλοκαίρι.

Επικοινωνιακή αντεπίθεση

Τα χαμηλά έως τώρα ποσοστά αλλά και οι αντιδράσεις από την ΠΟΜΙΔΑ κι άλλους φορείς και πολίτες για την καθυστέρηση επικοινωνιακής καμπάνιας είχαν ως αποτέλεσμα το Κτηματολόγιο να ετοιμάζει την «επικοινωνιακή του αντεπίθεση» τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Οι πρώτες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη 5 Μαρτίου στις 18:00 ταυτόχρονα στην Κρήτη (Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου – Κορωναίου 9) και στη Δυτική Μακεδονία (Αμφιθέατρο της πρώην νομαρχίας Καστοριάς, Μεγ. Αλεξάνδρου & Διοικητηρίου 1) ενώ ακολουθεί η ενημερωτική εκδήλωση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 18 Μαρτίου.