Διπλωματικές πηγές απέκλεισαν το ενδεχόμενο η Τουρκία να είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2021, όπως μετέδωσε το News 24/7. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Τουρκία θα είναι, ωστόσο,  τιμώμενη χώρα το 2023 ή το 2024.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο προγραμματισμός της ΔΕΘ περιλαμβάνει την Ινδία ως τιμώμενη χώρα για το 2019, τη Γερμανία για το 2020, ενώ τα έτη 2021 και 2022 τιμώμενα θα είναι δύο μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, χωρίς ακόμη να έχει γίνει η τελική επιλογή.

Νωρίτερα, είχε προκληθεί «θόρυβος» με αφορμή πληροφορίες που ήθελαν τον Αλέξη Τσίπρα να έχει προτείνει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι η Τουρκία η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2021, χρονιά κατά την οποία συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μάλιστα,  διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για «προβληματική»  πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον Τούρκο πρόεδρο, η οποία φέρεται να έγινε στην πρόσφατη συνάντηση των δύο, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η πρόταση Τσίπρα στον Ερντογάν αναφέρεται και σε επίσημο έγγραφο που δημοσιεύει το protothema.gr.

Στο φόντο παραμένουν οι προκλήσεις της Άγκυρας απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία, ενώ  την ίδια ώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης και Κώστας Δουζίνας πρότειναν επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών με πρότυπο τη Συμφωνία των Πρεσπών.