Με την Άγκυρα να συνεχίζει τις προκλήσεις τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας, πρότεινε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να είναι η Τουρκία η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2021, με διπλωματικές πηγές να χαρακτηρίζουν την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού στον Τούρκο πρόεδρο, ως προβληματική. Η πρόταση φέρεται να έγινε στην πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν το Φεβρουάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 που ο Α. Τσίπρας θέλει να τιμήσει την Τουρκία στη ΔΕΘ είναι η χρονιά που συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η πρόταση Τσίπρα στον Ερντογάν αναφέρεται και σε επίσημο έγγραφο που δημοσιεύει το protothema.gr, ενώ την ίδια στιγμή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδης και Δουζίνας πρότειναν στην Άγκυρα να προχωρήσει επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών με πρότυπο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η κίνηση του Α. Τσίπρα προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για το τι θέλει να πετύχει ο Έλληνας πρωθυπουργός και αν τελικά είναι ο προάγγελος της  προετοιμασίας για μια εφ’ όλης της ύλης ελληνοτουρκική συμφωνία στο πρότυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών, που όπως προαναφέραμε έχει ήδη αρχίσει να συζητείται από την ελληνική κυβέρνηση, ως «ενδεχόμενο».