Γιάννης Μπεχράκης. Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες φωτορεπόρτερ. Ένας παγκόσμιος φωτορεπόρτερ. Βραβευμένος με πούλιτζερ και όχι μόνο. Ένας φωτορεπόρτερ που πολλές φορές οι εικόνες του έγιναν γροθιά στο στομάχι για όσους παρακολουθούσαν ειδήσεις στην ασφάλεια του καναπέ τους. Εικόνες που η κάθε μία ήταν περισσότερο από 1.000 λέξεις. Ικανές όχι να ντύσουν απλά ένα κείμενο, αλλά να το ζωντανέψουν και τελικά να το καταστήσουν ακόμα και «περιττό».

Στην 30ετή καριέρα του, ο Γ. Μπεχράκης κάλυψε ορισμένα από τα σημαντικότερα γεγονότα σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως συρράξεις στο Αφγανιστάν, στην Αφρική, στην Τσετσενία, την «αραβική άνοιξη» στην Αίγυπτο, την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα. Η φωτογραφία του μάλιστα που έδειχνε τον πατέρα να κρατάει το παιδί του αγκαλιά και να προχωράει στη βροχή, έγινε σύμβολο της προσφυγικής κρίσης, δείχνοντας το μεγαλείο των ανθρώπων αυτών.

«Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε», είχε πει ο ίδιος ο Μπεχράκης για το Πούλιτζερ που πήρε η ομάδα του Reuters για την προσφυγική κρίση.

Σύροι πρόσφυγες κοντά στην Κω 2015

Πρόσφυγες προχωρούν στο δρόμο στα σύνορα Ελλάδας – «Βόρειας Μακεδονίας»  2016

Παιδί πρόσφυγας από το Ιράν, κοντά στην Ειδομένη

Διαμαρτυρία προσφύγων στην Ειδομένη, με απεργία πείνας, γιατί δεν τους επέτρεπαν να περάσουν τα σύνορα προς τη «Βόρεια Μακεδονία»

Ο φακός του απαθανάτισε τα γεγονότα στο Κόσοβο και το ξέσπασμα της εθνικής βίας το 1999

Τα επεισόδια στην Αθήνα το 2012

Καταυλισμός προσφύγων στη Σομαλία 1992

Κούρδοι πρόσφυγες στα σύνορα Ιράκ – Τουρκίας 1992

Επίθεση στον βουλευτή της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, από «αριστεριστές», Αθήνα 2010

Αντιμνημονιακές διαδηλώσεις στην Αθήνα 2011

Ένας Τσετσένος κάθεται δίπλα στα ερείπια του σπιτιού του που καταστράφηκε από ρωσικές βόμβες, σε μία γειτονιά του Γκρόζνι, 1995

Ένας αφγανός με το παιδί του περνάει δίπλα από τη σορό ενός νεκρού Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν 2001

Ένα παιδί δίπλα σε έναν νεκρό Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν, όταν ο θάνατος άρχιζε να γίνεται «καθημερινότητα» 2001

Τραυματίας στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κίεβο, στην Ουκρανία, 2014

Καταυλισμός Κούρδων προσφύγων από το Κομπάνι 2014