Τα «κέντρα πρώτης υποδοχής αιτούντων άσυλο» στην Αυστρία, φέρουν από σήμερα τη νέα επωνυμία «Κέντρα εξόδου», έπειτα από σχετική απόφαση του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, του συγκυβερνώντος, με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτ, ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων

Ο ίδιος προανήγγειλε σήμερα ταχύτερες διαδικασίες στη διεκπεραίωση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, όπως επίσης την υποχρεωτική παρουσία των αιτούντων άσυλο, στα κέντρα κατά τη διάρκεια της νύκτας (μεταξύ των ωρών 22.00 και 6.00) .

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, μία νομοθετική τροπολογία για αυτή τη μετονομασία των κέντρων πρώτης υποδοχής αιτούντων άσυλο δεν ήταν απαραίτητη, καθώς, τυπικά αυτά εξακολουθούν να είναι, όπως συνέβαινε έως σήμερα, κέντρα πρώτης υποδοχής.

Ωστόσο, από σήμερα τέθηκαν σε ισχύ αλλαγές στις αρμοδιότητές τους, δηλαδή στα «Κέντρα εξόδου» θα ελέγχονται το ταχύτερο δυνατό η ταυτότητα και η διαδρομή που έχουν ακολουθήσει οι αιτούντες άσυλο, ενώ θα συντάσσεται μία «πρόγνωση κινδύνου», για παράδειγμα, ως προς ένα πιθανό εγκληματικό παρελθόν των αιτούντων άσυλο.

Το υπουργείο Εσωτερικών ελπίζει και σε μία επέκταση των λεγόμενων διαδικασιών «Fast-Track», για πρόσωπα τα οποία έχουν μηδενική πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο. Αυτές οι επιταχυμένες διαδικασίες πρόκειται να διαρκούν στο μέλλον 20 ημέρες αντί των 27 ημερών, που ίσχυε έως τώρα.

Επιπλέον, προβλέπεται πως στο μέλλον οι αιτούντες άσυλο δεν θα μεταφέρονται πλέον σε καταυλισμούς των αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, με το μέτρο αυτό να αφορά, μεταξύ άλλων, πρόσωπα που προέρχονται από τις λεγόμενες «ασφαλείς χώρες».

Παρατηρητές στη Βιέννη αμφισβητούσαν σήμερα έντονα τη σκοπιμότητα της νέας σκλήρυνσης της πολιτικής ασύλου της κυβέρνησης συνασπισμού, παραπέμποντας στην ιδιαίτερα αισθητή μείωση –και μάλιστα κατά το ήμισυ– του αριθμού των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου που υποβλήθηκαν στην Αυστρία την περασμένη χρονιά, σε σχέση με το 2017.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 2018 υποβλήθηκαν συνολικά 13.400 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, ενώ το 2017 ο αριθμός τους είχε ανέλθει στις 24.735, πρόκειται δηλαδή για μία μείωση κατά 45,8%.

Από τα στοιχεία φαίνεται ότι έχει ξεπεραστεί οριστικά η κρίση ασύλου του 2015, καθώς πέρυσι ο αριθμός αφίξεων προσφύγων στην Αυστρία ήταν χαμηλότερος από εκείνους που καταγράφονταν πριν από την κρίσιμη χρονιά του 2015, και μάλιστα ένας μικρότερος αριθμός από τον περυσινό είχε καταγραφεί μόλις το 2010 (11.012).

Σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων χορήγησης ασύλου που υποβλήθηκαν το 2018, δηλαδή τις 13.400, διαπιστώνεται πως ήταν αρκετά μικρότερος από τις 37.500 που προέβλεπε ως ανώτατο όριο η σχετική απόφαση της απελθούσας στις 18 Δεκεμβρίου 2017, προηγούμενης αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Την κυβέρνηση εκείνη διαδέχθηκε, με την ορκωμοσία του, την ίδια ημέρα, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο οποίος ακολουθεί μία ιδιαίτερα σκληρή πολιτική στο θέμα του ασύλου και της μετανάστευσης.

Αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός πως ο αριθμός των 90.000 αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου που είχαν υποβληθεί στην Αυστρία στη διάρκεια της κρίσιμης χρονιάς του 2015, ήταν κατά 200% μεγαλύτερος από εκείνον το 2014, όταν είχαν φθάσει στη χώρα 28.000 πρόσφυγες, αλλά ο αριθμός αυτός υπολείπεται αρκετά των 170.000 προσφύγων του έτους 1956 — κατά την περίοδο της κρίσης στην Ουγγαρία– που θεωρείται ο «ιστορικά» υψηλότερος για την Αυστρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ