Χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας σημαίες της Βενεζουέλας συνέρρευσαν στα σύνορα της χώρας με τη Βραζιλία, με στόχο να ασκηθούν πιέσεις ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, κάτι που αρνείται μέχρι τώρα ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Περίπου 250.000 θεατές αναμένονται στη συναυλία «Venezuela Aid Live» της Κούκουτα, ενώ αναμένεται να συγκεντρωθούν 100 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές.

Ωστόσο πριν ξεκινήσει η συναυλία, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, με αποτέλεσμα να ανοίξουν πυρ και να σκοτώσουν δύο άτομα, σύμφωνα με την Washington Post και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για μια γυναίκα 42 ετών, την Ζορίνα Ροντρίγκεζ, και τον Ρονάλντο Γκαρσία. Από τα πυρά τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά.

«Μια ιθαγενής και ο σύζυγός της σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 άλλα μέλη της φυλής Πέμον, από την πόλη Γκραν Σαμπάνα, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης από την αυτοκινητοπομπή της Εθνοφρουράς», υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση «Καπέ Καπέ».

Οι πρόεδροι της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα και της Παραγουάης Μάρι ‘Αμπντο αναμένεται να παραστούν στο κλείσιμο της εκδήλωσης, γύρω στις 16.00 τοπική ώρα (23.00 ώρα Ελλάδας). Για την ασφάλεια των θεατών και των επισήμων έχουν κινητοποιηθεί περίπου 1.500 αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Στην απέναντι πλευρά της γέφυρας, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την τριήμερη συναυλία που οργανώνει ο Μαδούρο. Ο χώρος επιτηρείται από τον στρατό και νωρίς το πρωί δεν υπήρχε συγκεντρωμένο κάποιο πλήθος εκεί, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Από την Πέμπτη έχει στηθεί μια πελώρια σκηνή, όμως υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για το ποιοι θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση αυτή.

«Οι καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στην Κολομβία πρέπει να ξέρουν ότι διαπράττουν έγκλημα, ότι δίνουν την έγκρισή τους για μια στρατιωτική επέμβαση», προειδοποίησε ο Μαδούρο.