Το «γκουρμέ» γεύμα περιελάμβανε μανιτάρια που μπορεί να γίνουν δηλητηριώδη αν δεν μαγειρευτούν σωστά και η Μαρία Χεσούς Φερνάντεζ Κάλβο εξέπνευσε το επόμενο πρωί.

Η άτυχη 46χρονη οπτικός είχε πάει στο εστιατόριο RiFF, στη Βαλένθια, το Σάββατο με τον σύζυγό της και τον 10χρονο γιο τους. Εκείνη παρήγγειλε ριζότο με μανιτάρια. Το πρωί της Κυριακής, άφησε την τελευταία της πνοή αφού νωρίτερα είχε εκδηλώσει εμετούς και διάρροια.

Αλλοι 11 άνθρωποι που έφαγαν στο ίδιο εστιατόριο το Σάββατο - ανάμεσά τους ο σύζυγος και ο γιος της 46χρονης - εμφάνισαν παρόμοια συμπτώματα.

Η νεκροτομή, ωστόσο, θα δείξει αν η Φερνάντεζ Κάλβο πέθανε από δηλητηρίαση ή από ασφυξία από τον εμετό.

Ισχυρή τοξίνη

«Θα πρέπει να περιμένουμε προκειμένου να πούμε με βεβαιότητα αν η κατανάλωση του φαγητού προκάλεσε τον θάνατό της ή επιπλοκές που τελικά οδήγησαν σε αυτόν», δήλωσε η Ανα Μπαρσελό, επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας υγείας, η οποία συμπλήρωσε ότι δείγματα από τα συστατικά του γεύματος εστάλησαν στο Εθνικό Ινστιτούτο Τοξικολογίας.

Το συγκεκριμένο μανιτάρι, στο πιάτο που παρήγγειλε η 46χρονη, δεν μπορεί να καταναλωθεί ωμό, καθώς περιέχει ισχυρή τοξίνη, σύμφωνα με την Telegraph.

Οι σεφ συνήθως τα αποξηραίνουν και στη συνέχεια, μαγειρεύοντας, τα μουλιάζουν σε νερό ή γάλα. Οι επιθεωρητές υγείας θα πρέπει να διαπιστώσουν αν τα μανιτάρια που σερβιρίστηκαν στο RiFF το Σάββατο προετοιμάστηκαν σωστά ή αν στο πιάτο κατέληξε από λάθος κάποιο άλλο, μη βρώσιμο και ακόμη πιο δηλητηριώδες μανιτάρι.

Ο σεφ του εστιατορίου, Μπερντ Κνέλερ, αποφάσισε να κλείσει το RiFF μέχρι να διερευνηθεί η υπόθεση. «Συνεργάζομαι απόλυτα με τις αρχές, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα, με την ελπίδα ότι θα εξακριβωθούν τα αίτια το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε ο σεφ του εστιατορίου που κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin το 2009.