Τα εγγεγραμμένα μέλη του Κινήματος Πέντε Αστέρων αποφασίζουν τη Δευτέςρα μέσω διαδικτύου για το αν ο Ματέο Σαλβίνι θα πρέπει να δικαστεί για στέρηση της ελευθερίας στους μετανάστες που μετέβαιναν στο πλοίο Diciotti, τον περασμένο Αύγουστο. Οι μετανάστες περίμεναν πάνω στο πλοίο για πάνω από δέκα ημέρες, πριν να μπορέσουν να αποβιβαστούν .

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις, το κίνημα του Λουίτζι Ντι Μάιο δεν αναμένεται να εκφραστεί υπέρ της παραπομπής σε δίκη του γραμματέα της Λέγκα. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ, αλλά στελέχη των πεντάστερων, όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάνλιο Ντι Στέφανο, έχουν ήδη δηλώσει ότι ο Σαλβίνι πρέπει να στηριχθεί ώστε να συνεχίσει και η κυβέρνηση την πορεία της. Ουσιαστικά η θέση που αναμένεται να υπερισχύσει (εκτός εκπλήξεων της τελευταίας στιγμής) είναι ότι η στάση της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό καθορίστηκε από όλη την κυβέρνηση και όχι μόνον από την Λέγκα.

Αύριο η αρμόδια επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας θα αποφασίσει σχετικά με την παραπομπή ή την «πολιτική διάσωση» του υπουργού Εσωτερικών και η στάση των Πέντε Αστέρων θα είναι καθοριστική. «Ο Λουίτζι Ντι Μάιο μου είπε να μείνω ήσυχος και εγώ τον εμπιστεύομαι», δήλωσε ο Σαλβίνι.

Η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας έχουν ήδη δηλώσει ότι τάσσονται κατά της παραπομπής σε δίκη, ενώ η κεντροαριστερά του «Δημοκρατικού Κόμματος» και η αριστερά του «Ελεύθεροι και Ίσοι» θεωρούν ότι ο ιταλός υπουργός θα πρέπει να δικαστεί.